ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана од датума уласка
Службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана од датума уласка
Обични пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 6 месеци
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Страни држављани су обавезни да поседују негативне резултате ПЦР теста (у папирном или дигиталном формату), не старије од 72 часа од тренутка узимања узорка.
Обавеза поседовања негативног ПЦР теста се не односи на:
1. чланове званичних делегација страних држава и међународних организација који путују на позив Министарства спољних послова Киргиске Републике;
2. чланове посаде авиона;
3. децу до 5 година;
4. међународне посматраче изборног процеса који долазе у Киргиску Републику.
У случају истека рока важења ПЦР теста (72 сата) из објективних разлога - више силе (кашњење или померање термина лета и сл.), путници су дужни да по доласку у Киргизију изврше ПЦР тестирање уз попуњавање упитника о обавезама.
Сви наведени услови се односе и на путнике у транзиту.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За боравак до 90 дана, виза није неопходна држављанима Р. Србије. У случају да је потребно регулисати боравак дужи од 90 дана по основу спајања породице, запошљавања, школовања и сл, неопходно је обратити се Амбасади Републике Киргизије у Москви која нерезиденцијално покрива Р. Србију.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не тражи се посебна вакцинација приликом уласка.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Киргистану је релативно стабилна.

ТРАНСПОРТ – Главни аеродром је „Манас"у Бишкеку. Редовне линије постоје са Москвом, Истанбулом, Душанбеом, Ташкентом. Путеви су у лошем стању.

ОСТАЛО – Национална валута је сом(KGS). Плаћање се врши у готовини, а на појединим местима је могуће вршити плаћање и кредитним картицама.
Смештај у хотелима је релативно добар. У Бишкеку постоје хотели из познатих ланаца светских хотела. Дневни трошак туриста у просеку од 50 до 100 УСД.
У Москви постоји Амбасада Републике Киргизије за директнре контакте (+7 499 230-11-17, мејл: kgembassy.ru@mfa.gov.kg).

Контакти:

Приликом боравка у Р. Киргизији, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Москви, Руска Федерација, која на нерезиденцијалној основи покрива Републику Киргизију, путем контакт телефона: +7495-988-66-45 и електронске адресе: ambasada.moskva@mfa.rs; konzularno.moskva@mfa.rs