ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

У Канаду туристички могу ући само потпуно вакцинисани држављани Р. Србије. Ова категорија путника је изузета из обавезног 14-дневног карантина и тестирања на аеродрому по доласку, као и тестирања након 8 дана по доласку. Могуће је да, методом случајаног узорка, неко од путника по доласку на аеродром у Канаду буде тестиран.
Потпуно вакцинисаним путницима за улазак у Канаду није потребан негативан ПЦР тест.
Под појмом “потпуно вакцинисани“ подразумевају се путници који су примили најмање две дозе следећих вакцина: Astra Zeneca/Covax, Moderna, Novavax, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac, или једну дозу Janssen/Johnson, с тим да је од последње дозе протекло најмање 14 дана пре уласка у Канаду.
Невакцинисани канадски држављани, као и они са регулисаним сталним боравком у Канади, могу ући у Канаду, под одређеним условима - обавезан карантин у трајању од 14 дана, тестирање на аеродрому, као и тестирање након 8 дана од уласка у Канаду.
Сви невакцинисани путници старији од 5 година морају пре путовања, односно укрцавања, приложити један од следећих доказа:
-Негативан антигенски тест не старији ид 24 сата пре планираног путовања, или
-Негативан ПЦР тест не старији од 72 сата пре планираног путовања, или
-Позитиван ПЦР тест узет најмање 10 дана пре и не старији од 180 дана пре планираног путовања.
Сви путници, пре укрцавања на лет, дужни су да пруже одговарајуће информације о путовању, контакт податке, као и план самоизолације у трајању од 14 дана након уласка у земљу, преко "Arrive CAN" апликације.
Транзит је дозвољен уз поштовање визног режима без изласка из транзитног простора.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Републике Србије је потребна виза за улазак у Канаду.
Захтев за визу се подноси у Центру за подношење захтева за визу у Београду,
ул. Скендербегова 3, тел: +38117320035, имејл-адреса: 
info.canseriom@vfshelpline.com. Захтев је могуће поднети и on-line:
http://vfsglobal.ca/canada.
Приликом подношења захтева за канадску визу узимају се биометријски подаци (тзв. matrix) – отисци свих десет прстију и фотографија. Ово се односи на сва лица која траже туристичку визу, радну дозволу, студентску дозволу или стални боравак у Канади. Од давања биометријских података изузета су деца до 14 година старости и лица старија од 79 година, министри и акредитоване дипломате других земаља и Уједињених нација, који путују у Канаду службено, председници држава и влада, као и држављани који су изузети од прибављања виза и долазе туристички у Канаду са важећом електронском путном ауторизацијом (еТА). Да бисте проверили да ли је потребно да дате биометријске податке посетите: http://www.cic.gc.ca/english/visit/biometrics.asp 
Сви грађани који приватно/туристички путују у Канаду у обавези су да захтев за визу, уз плаћање таксе и узимање биометријских података, подносе у визном центру. Биометријски подаци се узимају на сваких 10 година, а подносилац захтева добија потврду до када јој узети биометријски подаци важе.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Између Р. Србије и Канаде потписан је Споразум о социјалној сигурности који омогућава сабирање периода осигурања навршених у обе државе ради остваривања права на пензију и даје могућност да се кориснику који је пензијска права остварио у Канади (не односи се на све пензијске фондове), а живи у Р. Србији, канадска пензија исплаћује у Р. Србији.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Канада је земља високих хигијенских стандарда, не постоје региони подложни избијању епидемија. Због изузетно високих трошкова лечења препоручује се обавезно путно-здравствено осигурање.
Не постоји обавеза вакцинације за путовање у Канаду.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ниво безбедности на целој територији Канаде је на високом нивоу. Криминал у Канади је сконцентрисан махом у већим градовима. Дешавају се крађе, обијање аутомобила и сл. али врло ретко.

ТРАНСПОРТ – Казне за непридржавање саобраћајних прописа су изузетно строге. Ограничење на путевима у граду је између 50 и 60 км/х, а на ауто-путевима 100км/х. Новчане казне за прекорачење брзине на аутопуту могу износити и до 10.000 канадских долара. Током туристичког боравка у Канади можете управљати моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије само у одређеном временском периоду, у зависности од провинцијских прописа (Британска Колумбија до 6 месеци, Онтарио до 3 месеца, Квебек до 6 Месеци, Алберта до 12 месеци). Након истека прописаног периода, поред националне, неопходна је и међународна возачка дозвола.
Р. Србија са Канадом нема потписан споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола који омогућава лицу са регулисаним боравком да изврши замену српске возачке дозволе за канадску, без полагања испита.

ОСТАЛО – Званична валута је канадски долар.Могу се користити Мастеркард, Виза, Американ експрес платне картице. У земљу се може унети до 10.000 канадских долара у готовом новцу.

Контакти:

Приликом боравка у Канади за конзуларну помоћ можете се обратити Амбасади Републике Србије у Отави, 21 BlackburnAvenue, K1N 8A2, на следећи контакт телефон: +1 613 233 7982, +613 233 6280, +613 233 6289 и електронску адресу: consulare@serbianembassy.ca, као и Генералном конзулату Р. Србије у Торонту, 40 EglintonAvenueEast, 7th floor, unit 701, контакт телефон:+1 416 483 1080, електронска адреса: gkrstoronto@rogers.com

(Последње ажурирано недеља, 07. фебруар 2021.)