ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Визе се могу добити у ДКП и на граничним прелазима
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу ући у Јордан без обавезе поседовања негативног PCR тест из земље поласка уколико поседују потврду о две вакцине против COVID-19 уз услов да је прошло минимум 15 дана од узимања друге вакцине.
Вакцине одобрене за улазак у Јордан су: Astrazeneca, Sinopharm, Sputnik, and Pfizer.
У случају да путник нема потврду о вакцини против COVID-19, мора поседовати негативан ПЦР тест не старији од 72 сата. ПЦР тест се може урадити и по доласку на јорданску границу по цени од двадесет (20) јорданских динара у готовини.
Сви путници морају да попуне формулар за декларацију у наставку и добију бесплатни QR код који ће бити презентован приликом укрцавања. Званична веб страница за образац за пријаву путовања је: https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/
Деца млађа од 5 година нису обавезна да се пријаве на платформи.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима дипломатских, службених и обичних пасоша потребна је виза и може се добити у дипломатско конзуларним представништвима Јордана или на граничним прелазима. За носиоце путног листа у транзиту неопходна је виза. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити минимум 6 месеци од времена уласка у државу.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствена заштита је добра. Поред државних болница, присутан је и велики број приватних ординација и клиника. Цене здравствених услуга су скупље него код нас, те стога саветујемо поседовање међународног здравственог осигурања. Обавезно је конзумирање флаширане воде за пиће, док што се хране тиче нема посебних ограничења, сем да је воће и поврће неопходно добро опрати флашираном водом.

 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Јордану је генерално стабилна и поред тога што се ова земља налази између Ирака и Сирије. Држављани Републике Србије у овом тренутку нису посебно безбедносно угрожени приликом свог боравка на овом простору. Међутим, неопходно је имати на уму да ситуација може да се промени практично преко ноћи, под утицајем догађаја у суседним земљама. С друге стране, стопе криминала су генерално ниже него у европским земљама.

 

ТРАНСПОРТ – Највећи међународни аеродром је у Аману. Све веће светске авио-компаније имају летове за Аман, а јордански Royal Jordanian има летове за све важније светске дестинације. Постоји и одређени број low cost компанија које лете за веће европске градове. Јорданска лука Акаба налази се на Црвеном мору. Путничка железничка мрежа у региону је слабо развијена. Превоз између градова обавља се углавном аутобусима. Основно средство градског превоза су аутобуси, мини-бусеви и такси. Не поштује се ред вожње, аутобуси полазе кад се напуне. Такси служба је добро организована, а углавном не користе таксиметре па пре вожње уговорите цену. Путна мрежа у региону је доста разграната и путеви су углавном добри, иако је ауто-путева врло мало.
За управљање возилом потребна је међународна возачка дозвола. Скрећемо пажњу да аутомобилима који користе дизел гориво није препоручљиво долазити због лошег квалитета горива.

 

ОСТАЛО – Национална валута је јордански динар (ЈОD) чија је вредност: 1 евро-0.85 ЈОД и 1 УСД 0,71 ЈОД. Употреба картица је ограничена.
„Ценкање" при куповини (и то нарочито у „суковима" или уличним радњама) део је овдашње културе.
С обзиром да се ради о исламској земљи, требало би поштовати генерална правила која важе у целом муслиманском свету. Ово се првенствено односи на одевање жена

 

Контакти:

Приликом боравка у Хашемитској Краљевини Јордан за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бејруту, која на нерезиденцијалној основи покрива Хашемитску Краљевину Јордан, путем следећег контакт телефона: +961 922 12 56, +9619221257 и електронске адресе: beirut.dkp@gmail.com