ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак на Јамајку држављанима Р. Србије потребна је виза, која се може прибавити у Конзулату Јамајке у Београду, ул. Добрачина бр. 60, 11000 Београд, тел. +381 11 334 0338, факс. +381 11 334 0488, и-мејл: srbija@jamaicanconsulate.rs или на уласку у земљу уз доказ о поседовању довољно средстава (за дневни боравак до 50 УСД), као и повратну карту или карту за наредну дестинацију. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци након истека визе, што важи и за регулисање боравка.
Држављани Р. Србије који поседују важећу визу САД, Канаде, Велике Британије и држава Шенгена могу да уђу и бораве до 30 дана на Јамајци без визе, уз потврду о вакцинацији против малих богиња, рубеола и полиа.
Пре путовања, неопходно је пријавити се на следећем сајту: https://www.jacustoms.gov.jm/article/electronic-c5

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Саветује се поседовање здравственог осигурања, обзиром да су цене лекарске услуге високе. За путовање у Јамајку није потребно претходно вакцинисање, осим у случају да се долази из Азије, Африке, Централне и Јужне Америке, Доминиканске Републике или са Хаитија. Актуелну ситуацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације https://www.who.int/countries/jam/.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Јамајка бележи високу стопу криминала. Ипак, тешки облици криминала срећу се у гетима, далеко од туристичких центара. Туристи треба да са собом носе само минимум потребног готовог новца, посебно у сеоским срединама, где кредитне картице у већини случајева нису у функцији.

ТРАНСПОРТ – Национална авио компанија Air Jamaica Express www.airjamaica.com лети између свих важнијих градова Јамајке, а авио компанија Caribbean Airlines www.caribbean-airlines.com и InterCaribbean www.interCaribbean.com лете између два највећа града на Јамајци - Кингстона и Монтего Беја.
Развијен је и морски саобраћај, уз могућност изнајмљивања јахти и моторних чамаца. Аутобуски саобраћај између Кингстона и Монтего Беја је довољно поуздан, док је унутрашњи саобраћај подложан кашњењу. Компанија Knutsfordexpress www.knutsfordexpress.com одржава редовне линије између свих већих градова. Препоручује се коришћење приватних мини-бусева. Такси служба већином не располаже таксиметрима, па је потребно распитати се претходно о цени вожње. Изнајмљивање аутомобила је могуће договорити у самим хотелима, уз поседовање националне возачке дозволе и напуњених 25 година. Током туристичког боравка у овој земљи можете управљати моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије.

ОСТАЛО – Домаћа валута је јамајчански долар „џеј", али се може користити и УСД. На острву су важеће кредитне картице и путнички чекови. За дознаку новца из иностранства може се користити Western Union.

Контакти:
Приликом боравка у Јамајци, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Хавани, која на нерезиденцијалној основи покрива Јамајку, путем следећих контакт телефона: + 53 72042488 и 72042607, као и на мобилни + 535 2910430, односно путем електронске адресе. konzsrbhav@gmail.com.