ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту веза није неопходна уколико не напушта међународну зону транзитног аеродрома у Бутану. У свим другим случајевима је неопходна

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављани Р. Србије који желе да туристички путују у Бутан одговарајућу визу могу да добију искључиво преко туристичких агенција регистрованих у Бутану или њихових партнерских агенција, преко којих је једино и могуће организовати туристички боравак у овој земљи. Цена визе је 40 УСД и обично је укључена у цену аранжмана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, што важи и за регулисање боравка. Све додатне информације доступне су на презентацији Асоцијације бутанских тур-оператера http://www.abto.org.bt/, као и Туристичког савета Бутана: http://www.tourism.gov.bt/ .

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Препоручује се предузимање одговарајућих мера предострожности које се односе на заштиту од уједа комараца, као и конзумирање флаширане воде и термички обрађене хране.

ТРАНСПОРТ – Локални транспорт је за стране посетиоце организован искључиво од стране туристичких агенција.

ОСТАЛО – Бутанска валута нгултрум (Ngultrum, Nu) везана је за индијски рупи у односу 1:1. Широм Бутана је могуће за плаћање користити индијске рупије (осим новчаница од 500 и 2000 рупија). Коришћење међународних платних картица у Бутану је спорадично. За куповину сувенира и сл. препоручује се плаћање у готовини у УСД.
Туристички пакети у Бутану подразумевају, поред ноћења, обавезно и оброке, локални транспорт, водича, културне програме. Изузети су једино плаћање пића - пива, минералне воде, воћних сокова и поједине хотелске услуге и спортске активности, о чему туристичке агенције унапред обавесте. Иако то није раније био случај, у последњих неколико година учестала је и прихватљива пракса давања напојница у туристичким објектима.
У јужним деловима Бутана климатске прилике су тропске, док је у подручју Хималаја сталан снежни покривач. С обзиром да су монсунске кише карактеристичне првенствено за период од јуна до септембра, као климатски најповољнији период за боравак у Бутану сматра се период од краја септембра до краја новембра.
Бутан је трусно подручје склоно земљотресима. У случају земљотреса потребно је пратити упутства локалних власти и понашати се у складу са истим.

Контакти:
Приликом боравка у Бутану, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Републици Индији, путем следећег контакт телефона: +91 11 26872095 и електронске адресе: embassyofserbiadelhi@hotmail.com, која на нерезиденцијалној основи покрива Бутан.