ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Услов за улазак држављана Р. Србије у Кнежевину Андору је да поседују важећу путну исправу, која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање њене територије. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издао МУП РС - Координациона управа.
С обзиром да Кнежевина Андора не припада ЕУ, царински прописи ограничавају количину и вредност појединих роба, која се износи приликом повратка у матичну земљу. Пунолетним лицима дозвољено је изношење 1 кг. кафе, 1,5 лит. алкохолних пића која садрже више од 22% алкохола или 3 лит. са мање од 22% алкохола (вина, шампањци), 5 лит. стоног вина, 300 цигара, 75 цигарилоса, или 400 грама дувана на савијање.
Прехрамбени производи могу се извести у вредности до 300 евра по особи, 2,5 кг. млека у праху, 3 кг. кондензованог млека, 6 кг. свежег млека, 1. кг путера, 4 кг. сира, 5 кг. шећера и слаткиша, 5 кг. меса.
Што се тиче индустријских производа може се извести робе у вредности од 900 евра по пунолетној особи, док млађи од 15 година могу извести робу у вредности до 450 евра. Може се извести 75 г. парфема и 375 мл. колоњске воде.
Уколико водите са собом кућног љубимца неопходан је пасош, потврда ветеринара да је животиња вакцинисана против беснила и да животиња има микрочип или печат.
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Кнежевина Андора располаже са комплетним здравственим системом, који покрива целу територију са разгранатом мрежом апотека, које имају једнократно радно време.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Кнежевина Андора је сматра безбедном земљом, стопа деликвенције је веома ниска.

ТРАНСПОРТ – Кнежевина Андора нема сопствени аеродром, али најближи међународни аеродроми се налазе у радијусу од око 200 км. Барселона (Barcelona), Хирона (Girona), Љеида (Lleida) у Шпанији и Тулуз (Toulouse) у Француској.
Током туристичког боравка у Кнежевини Андори можете да управљате моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије до шест месеци, препоручује се међународна возачка дозвола, мада толеришу и вожњу новом националном возачком дозволом. У колико путујете возилом из Р. Србије неопходно је осигурање.
До Кнежевине Андоре се може доћи и линијама шпанске железнице RENFE или француске железнице SNCF.
Аутобуске линије су свакодневне из разних градова Шпаније, Француске и Португалије и све информације о поласцима и ценама можете пронаћи на сајту www.mobilitat.ad.

Гранични прелази са Шпанијом и Француском су отворени 24 сата.

ОСТАЛО – Локална валута је евро. Могуће је користити платне картице наших банака – виза, мастер, као и американ експрес. Приликом куповине платном картицом обавезно је показати пасош.
Званични језик у Кнежевини Андори је каталонски, мада је уобичајена и употреба шпанског, француског и португалског језика. У свим продавницама у употреби је и енглески језик.

Контакти:
Приликом боравка у Кнежевини Андори за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Мадриду, која на нерезидецијалној основи покрива Кнежевину Андору, путем следећих контакт телефона: +3491/563-50-45, +3491/563-50-46, +3491/564-22-50, +3491/562-60-40 и електронских адреса: ambasada.madrid@mfa.rs; konz.madrid@mfa.rs