ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна

Важећа лична карта може се користити за путовање у Р. Албанију.

Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

 

Држављани Р. Србије могу без ограничења да уђу у Р. Албанију или транзитирају. Нема посебних услова. Режим уласка је исти за сва лица без обзира из које земље се долази у Албанију.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

 

Држављани Р. Србије који поседују важећу путну исправу, или биометријску личну карту, могу ући, бити у транзиту и боравити у Р. Албанији без визе 90, у периоду од 180 дана од датума првог уласка на територију земље. Малолетним лицима улазак у Р. Албанију могућ је искључиво с пасошем.
Држављани Р. Србије који намеравају да у Албанију путују преко јужне српске покрајине Косова и Метохије преласком административних линија у Мердару, Јарињу или Брњаку са собом морају имати важећу биометријску личну карту, а за децу Извод из матичне књиге рођених, на који је неопходно залепити или захефтати фотографију детета.

Улаз кућним љубимцима је могућ уз пасош вакцинације ветеринарске амбуланте и потврде ветеринара да је љубимац здрав.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

 

Није закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У Р. Албанији, због панедемије вируса COVID - 19, на снази је забрана кретања од 22- 6 часова. И даље расте број заражених који у просеку износи преко 25%. Четири болнице које раде у COVID систему пренатрпане су пацијентима па се болесници у већини случајева лече код куће уз консултације с породичним лекаром.

 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Чести земљотреси и поплаве у земљи, поготову у приобалном делу, ремете комфор свакодневног живота.

 

ТРАНСПОРТ – Изузетно важно поштовати саобраћајну сигнализацију и ограничење брзине на ауто, магистралним и регионалним путевима кроз земљу јер су честе контроле радара саобраћајне полиције.

У Р. Албанију можете путовати преко међународног аеродрома „Мајка Тереза" који се налази у близини Тиране. Air Serbia има четири авио линије недељно, лет траје око 60 мин. Такође, из Тиране свакодневно саобраћају три аутобуске линије за Призрен и Приштину одакле, уз паузу од 30.-45.мин, пут се може наставити за Београд или остале градове у Р. Србији.

 

ОСТАЛО – Албанска валута је ЉЕК (ALL). У хотелима, већим трговинским центрима, радњама и сл. могуће је користити платне картице наших банака.
Контакти
Приликом боравка у Р. Албанији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Р. Србије у Тирани, путем следећих контакт телефона: +355-4-2223-042; +355-42232-091 и електронске адресе: ambatira@icc-al.or