Ministar Dačić primio čestitke iz Indije, Slovačke i Saveta Evrope povodom stupanja na dužnost

06. nov 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je čestitke povodom stupanja na dužnost od ministra inostranih poslova Indije Subramanjama Džaišankara, ministra inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Rastislava Kačera i  generalne sekretarke Saveta Evrope Marije Pejčinović Burić.

Ministar inostranih poslova Indije Subramanjam Džaišankar čestitao je PPV i MSP Dačiću stupanje na nove dužnosti i poželeo mu puno uspeha u njihovom obavljanju.

„Uveren sam da će Vaše bogato iskustvo i mudrost koju posedujete biti od koristi spoljnoj politici Srbije, s obzirom da ste i ranije bili na visokim funkcijama, između ostalog i na funkciji ministra spoljnih poslova. Imao sam prilike da sarađujem sa Vama, kroz veoma produktivne razgovore koje smo vodili tokom moje posete Beogradu u novembru 2019. Radujem se saradnji sa Vama kako bismo dalje produbili istorijsku i bilateralnu saradnju koja se ubrzano širi.

Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da Vašoj ekselenciji najlepše poželim dobro zdravlje i blagostanje, kao i nastavak napretka i prosperiteta prijateljskom narodu Republike Srbije,“ napisao je indijski MIP Džaišankar.

Slovački ministar inostranih i evropskih poslova Rastislav Kačer takođe je čestitao ministru Dačiću stupanje na dužnosti prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.

„Uveren sam da će i u sadašnjoj složenoj geopolitičkoj, bezbednosnoj i ekonomskoj situaciji tradicionalno odlični politički odnosi između Slovačke i Srbije biti učvršćeni, i da će se produbljivati bilateralna saradnja u mnogim oblastima u korist građana obe zemlje. Želeo bih da Vas uverim da će Slovačka nastaviti da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, i da deli svoje jedinstveno iskustvo iz procesa integracije, u cilju uspešnog napretka Srbije u pristupnim pregovorima.

Na kraju, dozvolite mi da Vam poželim puno zdravlja, energije i uspeha u profesionalnom i privatnom životu. Radujem se našoj budućoj saradnji,“ navodi se u čestitki slovačkog ministra.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marije Pejčinović Burić poželela je PPV i MSP Dačiću puno uspeha u novom mandatu čestitajući mu ponovno stupanje na dužnosti u Vladi i resoru spoljnih poslova.

„U ovim vremena kada se suočavamo sa nezabeleženim izazovima i krizama na našem kontinentu, dobro poznato konstruktivno članstvo Srbije u Savetu Evrope je važnije nego ikad. U svetlu Vašeg uspešnog mandata u periodu od 2014. do 2020. godine, sigurna sam da će se naša plodna saradnja nastaviti u interesu jačanja i konsolidacije evropskog prostora demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

Takođe sam ubeđena da će Srbija nastaviti da pruža pragmatičnu podršku aktivnostima Saveta Evrope u regionu zapadnog Balkana, što je i ranije davalo brojne pozitivne rezultate,“ napisala je GS SE Pejčinović Burić.