VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana 
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije mogu da uđu u Moldaviju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (od uzimanja uzorka). Lica koja prilikom ulaska na teritoriju Moldavije ne prilože negativan rezultat PCR testa, u obavezi su da potpišu izjavu kojom se obavezuju da će se pridržavati utvrđene mere samoizolacije/karantina u trajanju od 14 dana. Navedene mere ne odnose se na sledeće kategorije lica: deca uzrasta do pet god; vozači teretnih vozila; posade aviona/brodova; lica koja putuju iz zdravstvenih ili humanitarnih razloga, uključujući i osobu koja je u njihovoj pratnji (ukoliko prilože medicinsku dokumentaciju); učenici i studenti; prekogranični radnici; diplomatsko i konzularno osoblje; članovi međunarodnih organizacija; putnici u tranzitu; lica koja prilože potvrdu o vakcinaciji (na rumunskom, engleskom ili ruskom jeziku). Tranzit je moguć po unapred utvrđenim tranzitnim rutama dobijenim od granične policije prilikom ulaska na teritoriju Moldavije.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

 

Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak u R. Moldaviji do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdao MUP R. Srbije - Koordinaciona uprava. Rok važenja putne isprave radi turističkog putovanja mora biti tri meseca duži od planirane posete, odnosno tri meseca nakon isteka traženog boravka.
U R. Moldaviju se može uneti/izneti novac u iznosu do 10.000 evra bez carinske deklaracije, a do 50 hiljada evra sa carinskom deklaracijom. Prilikom ulaska u R. Moldaviju, pogranični organi mogu tražiti i dokumenta koja opravdavaju svrhu ulaska, kao i dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava za boravak u R. Moldaviji.
Državljani R. Srbije koji u R. Moldaviju uđu preko dela moldavsko-ukrajinske granice, koji ne kontrolišu moldavske vlasti (Transnistria/Pridnjestrovlje) u obavezi su da prijave svoj boravak na teritoriji R. Moldavije u roku od 72 sata od prelaska granice.
Za korišćenje graničnog prelaza prema Ukrajini, preporučuje se izbegavanje oblasti Pridnjestrovlje (Transnistria).
Za unošenje lovačkog oružja i uvoz životinja i kućnih ljubimaca, neophodne su posebne dozvole.

SOCIJALNI SPORAZUMI

 

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Preporučuje se posedovanje obavezne polise zdravstvenog osiguranja putnika.

Aktuelne informacije o zdravstvenoj situaciji u Moldaviji mogu se pronaći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije: https://www.who.int/

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Strani državljani mogu biti žrtve krivičnih dela krađe, pljačke, prevare.

Opšte preporuke: izbegavajte da noću posećujete periferije gradova; držite lična dokumenta i dragocenosti, putne isprave, novac ili kreditne kartice na sigurnim mestima; izbegavajte parkiranje automobila tokom noći na drugim mestima, osim na posebno uređenim i čuvanim parkiralištima; izbegavajte gužve; izbegavajte kupovinu dragocenosti od nepoznatih osoba; novac menjajte samo u ovlašćenim bankama ili menjačnicama; za izlete u gradu, posebno u prepunim zonama, preporučujemo da lična dokumenta ostavite u hotelu i da zadržite kopiju ličnih dokumenata; preporučljivo je zatražiti račun prilikom kupovine.

 

TRANSPORT – Ne postoji direktna avio linija na relaciji Beograd - Kišinjev. U R. Moldaviju se može doputovati avionom (preko Beča) ili vozom (iz Bukurešta). Za putovanje automobilom potrebna je zelena karta osiguranja. Priznaje se nacionalna vozačka dozvola R. Srbije.

U slučaju saobraćajnih nezgoda, bez obzira na njihovu težinu, potrebno je kontaktirati lokalnu policiju i sačekati njihov dolazak. Zabranjeno je menjati položaj vozila ili ga pomerati sa mesta nezgode pre dolaska saobraćajne policije.

 

OSTALO – Nacionalna valuta je moldavski lej (MDL). Novac se menja u bankama i menjačnicama.
Jedinstveni broj za sve hitne slučajeve (policija, hitna pomoć, vatrogasci) jeste: 112

Kontakti:

Prilikom boravka u R. Moldaviji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bukureštu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva R. Moldaviju (adresa: Calea Dorobantilor nr.34, sector 1, Bucuresti), putem sledećeg kontakt telefona: 021/211.9871 i elektronske adrese: srb.emb.romania@mfa.rs