ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана 
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Србије могу да уђу у Молдавију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата (од узимања узорка). Лица која приликом уласка на територију Молдавије не приложе негативан резултат PCR теста, у обавези су да потпишу изјаву којом се обавезују да ће се придржавати утврђене мере самоизолације/карантина у трајању од 14 дана. Наведене мере не односе се на следеће категорије лица: деца узраста до пет год; возачи теретних возила; посаде авиона/бродова; лица која путују из здравствених или хуманитарних разлога, укључујући и особу која је у њиховој пратњи (уколико приложе медицинску документацију); ученици и студенти; прекогранични радници; дипломатско и конзуларно особље; чланови међународних организација; путници у транзиту; лица која приложе потврду о вакцинацији (на румунском, енглеском или руском језику). Транзит је могућ по унапред утврђеним транзитним рутама добијеним од граничне полиције приликом уласка на територију Молдавије.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

 

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Р. Молдавији до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издао МУП Р. Србије - Координациона управа. Рок важења путне исправе ради туристичког путовања мора бити три месеца дужи од планиране посете, односно три месеца након истека траженог боравка.
У Р. Молдавију се може унети/изнети новац у износу до 10.000 евра без царинске декларације, а до 50 хиљада евра са царинском декларацијом. Приликом уласка у Р. Молдавију, погранични органи могу тражити и документа која оправдавају сврху уласка, као и доказ о поседовању довољно финансијских средстава за боравак у Р. Молдавији.
Држављани Р. Србије који у Р. Молдавију уђу преко дела молдавско-украјинске границе, који не контролишу молдавске власти (Transnistria/Придњестровље) у обавези су да пријаве свој боравак на територији Р. Молдавије у року од 72 сата од преласка границе.
За коришћење граничног прелаза према Украјини, препоручује се избегавање области Придњестровље (Transnistria).
За уношење ловачког оружја и увоз животиња и кућних љубимаца, неопходне су посебне дозволе.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

 

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Препоручује се поседовање обавезне полисе здравственог осигурања путника.

Актуелне информације о здравственој ситуацији у Молдавији могу се пронаћи на сајту Светске здравствене организације: https://www.who.int/

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Страни држављани могу бити жртве кривичних дела крађе, пљачке, преваре.

Опште препоруке: избегавајте да ноћу посећујете периферије градова; држите лична документа и драгоцености, путне исправе, новац или кредитне картице на сигурним местима; избегавајте паркирање аутомобила током ноћи на другим местима, осим на посебно уређеним и чуваним паркиралиштима; избегавајте гужве; избегавајте куповину драгоцености од непознатих особа; новац мењајте само у овлашћеним банкама или мењачницама; за излете у граду, посебно у препуним зонама, препоручујемо да лична документа оставите у хотелу и да задржите копију личних докумената; препоручљиво је затражити рачун приликом куповине.

 

ТРАНСПОРТ – Не постоји директна авио линија на релацији Београд - Кишињев. У Р. Молдавију се може допутовати авионом (преко Беча) или возом (из Букурешта). За путовање аутомобилом потребна је зелена карта осигурања. Признаје се национална возачка дозвола Р. Србије.

У случају саобраћајних незгода, без обзира на њихову тежину, потребно је контактирати локалну полицију и сачекати њихов долазак. Забрањено је мењати положај возила или га померати са места незгоде пре доласка саобраћајне полиције.

 

ОСТАЛО – Национална валута је молдавски леј (MDL). Новац се мења у банкама и мењачницама.
Јединствени број за све хитне случајеве (полиција, хитна помоћ, ватрогасци) јесте: 112

Контакти:

Приликом боравка у Р. Молдавији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Букурешту, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Молдавију (адреса: Calea Dorobantilor nr.34, sector 1, Bucuresti), путем следећег контакт телефона: 021/211.9871 и електронске адресе: embassy.bucharest@mfa.rs