ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана 
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

За улазак у Републику Молдавију није потребан дигитални сертификат о вакцинацији против вируса СOVID-19, ни PСR тест, нити потврда о прележаној болести.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Р. Молдавији до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издао МУП Р. Србије - Координациона управа. Рок важења путне исправе ради туристичког путовања мора бити три месеца дужи од планиране посете, односно три месеца након истека траженог боравка.

И поред постојећег безвизног режима, приликом уласка држављана Р. Србије у Р. Молдавију, уочено је да надлежни молдавски погранични органи врше додатне контроле, посебно по питању сврхе и оправданости боравка у тој земљи. С тим у вези, уочава се повећан број одбијених захтева  за улазак у Р. Молдавију, држављана Р. Србије који не могу да докажу сврху уласка, односно боравка у тој земљи. Имајући у виду наведено, сугерише се да приликом уласка у Р. Молдавију наши грађани имају припремљено позивно писмо или други документ којим би доказали сврху путовања. Напомињемо да погранични органи сваке државе имају дискреционо право да страном држављанину, и поред испуњених формалних услова, ускрати право уласка у земљу.

У Р. Молдавију се може унети/изнети новац у износу до 10.000 евра без царинске декларације, а до 50 хиљада евра са царинском декларацијом. Приликом уласка у Р. Молдавију, погранични органи могу тражити и документа која оправдавају сврху уласка, као и доказ о поседовању довољно финансијских средстава за боравак у Р. Молдавији.

Држављани Р. Србије који у Р. Молдавију уђу преко дела молдавско-украјинске границе, који не контролишу молдавске власти (Transnistria/Придњестровље) у обавези су да пријаве свој боравак на територији Р. Молдавије у року од 72 сата од преласка границе.

За коришћење граничног прелаза према Украјини, препоручује се избегавање области Придњестровље (Transnistria).

За уношење ловачког оружја и увоз животиња и кућних љубимаца, неопходне су посебне дозволе.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Препоручује се поседовање обавезне полисе здравственог осигурања путника.

Актуелне информације о здравственој ситуацији у Молдавији могу се пронаћи на сајту Светске здравствене организације: https://www.who.int/

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Страни држављани могу бити жртве кривичних дела крађе, пљачке, преваре.

Опште препоруке: избегавајте да ноћу посећујете периферије градова; држите лична документа и драгоцености, путне исправе, новац или кредитне картице на сигурним местима; избегавајте паркирање аутомобила током ноћи на другим местима, осим на посебно уређеним и чуваним паркиралиштима; избегавајте гужве; избегавајте куповину драгоцености од непознатих особа; новац мењајте само у овлашћеним банкама или мењачницама; за излете у граду, посебно у препуним зонама, препоручујемо да лична документа оставите у хотелу и да задржите копију личних докумената; препоручљиво је затражити рачун приликом куповине.

 

ТРАНСПОРТ – Не постоји директна авио линија на релацији Београд - Кишињев. У Р. Молдавију се може допутовати авионом (преко Беча) или возом (из Букурешта). За путовање аутомобилом потребна је зелена карта осигурања. Признаје се национална возачка дозвола Р. Србије.

У случају саобраћајних незгода, без обзира на њихову тежину, потребно је контактирати локалну полицију и сачекати њихов долазак. Забрањено је мењати положај возила или га померати са места незгоде пре доласка саобраћајне полиције.

 

ОСТАЛО – Национална валута је молдавски леј (MDL). Новац се мења у банкама и мењачницама.
Јединствени број за све хитне случајеве (полиција, хитна помоћ, ватрогасци) јесте: 112

Контакти:

Приликом боравка у Р. Молдавији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Букурешту, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Молдавију (адреса: Calea Dorobantilor nr.34, sector 1, Bucuresti), путем следећег контакт телефона: 021/211.9871 и електронске адресе: srb.emb.romania@mfa.rs