ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана 
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Р. Молдавију, уз поседовање електронског сертификата о потпуној вакцинацији против вируса COVID 19 издатог од стране надлежних органа Р. Србије.
Лицима која нису вакцинисана дозвољен је улазак у Р. Молдавију уколико поседују негативан резултат РТ- PCR тест (на румунском, енглеском, француском, немачком, италијанском или руском језику), који не сме бити старији од 72 сата (од узимања узорка) или брзи антигенски тест не старији од 48 сати (од узимања узорка).
Улазак у Р. Молдавију дозвољен је и лицима са лекарском потврдом да су прележали вирус COVID 19, под условом да је прошло најмање 15, а највише 180 дана (6 месеци) од када су тестирани позитивно на вирус или документ којим се потврђује присуство антитела на COVID 19, који не може бити старији од 90 дана од дана тестирања.       
У случају да не приложе негативан резултат PCR теста, у обавези су да потпишу изјаву којом се обавезују да ће се придржавати утврђеним мерама самоизолације/карантина у трајању од 14 дана. Мера карантина се може прекинути уколико лице у року од 7 дана приложи негативан РТ- PCR тест или брзи антигенски тест.
Наведене мере не односе се на следеће категорије лица: деца узраста до 12 година; ученици и студенти до 18. године; возачи и особље теретних и путничких возила; посаде авиона/бродова; лица која путују из здравствених или хуманитарних разлога, укључујући и особу која је у њиховој пратњи (уколико приложе медицинску документацију); прекогранични радници; дипломатско и конзуларно особље; чланови међународних организација; путници у транзиту који не може да траје дуже од 24 сата од момента уласка у Р. Молдавију и по унапред утврђеним транзитним рутама које одређује гранична полиција Р. Молдавије.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

 

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Р. Молдавији до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издао МУП Р. Србије - Координациона управа. Рок важења путне исправе ради туристичког путовања мора бити три месеца дужи од планиране посете, односно три месеца након истека траженог боравка.
У Р. Молдавију се може унети/изнети новац у износу до 10.000 евра без царинске декларације, а до 50 хиљада евра са царинском декларацијом. Приликом уласка у Р. Молдавију, погранични органи могу тражити и документа која оправдавају сврху уласка, као и доказ о поседовању довољно финансијских средстава за боравак у Р. Молдавији.
Држављани Р. Србије који у Р. Молдавију уђу преко дела молдавско-украјинске границе, који не контролишу молдавске власти (Transnistria/Придњестровље) у обавези су да пријаве свој боравак на територији Р. Молдавије у року од 72 сата од преласка границе.
За коришћење граничног прелаза према Украјини, препоручује се избегавање области Придњестровље (Transnistria).
За уношење ловачког оружја и увоз животиња и кућних љубимаца, неопходне су посебне дозволе.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

 

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Препоручује се поседовање обавезне полисе здравственог осигурања путника.

Актуелне информације о здравственој ситуацији у Молдавији могу се пронаћи на сајту Светске здравствене организације: https://www.who.int/

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Страни држављани могу бити жртве кривичних дела крађе, пљачке, преваре.

Опште препоруке: избегавајте да ноћу посећујете периферије градова; држите лична документа и драгоцености, путне исправе, новац или кредитне картице на сигурним местима; избегавајте паркирање аутомобила током ноћи на другим местима, осим на посебно уређеним и чуваним паркиралиштима; избегавајте гужве; избегавајте куповину драгоцености од непознатих особа; новац мењајте само у овлашћеним банкама или мењачницама; за излете у граду, посебно у препуним зонама, препоручујемо да лична документа оставите у хотелу и да задржите копију личних докумената; препоручљиво је затражити рачун приликом куповине.

 

ТРАНСПОРТ – Не постоји директна авио линија на релацији Београд - Кишињев. У Р. Молдавију се може допутовати авионом (преко Беча) или возом (из Букурешта). За путовање аутомобилом потребна је зелена карта осигурања. Признаје се национална возачка дозвола Р. Србије.

У случају саобраћајних незгода, без обзира на њихову тежину, потребно је контактирати локалну полицију и сачекати њихов долазак. Забрањено је мењати положај возила или га померати са места незгоде пре доласка саобраћајне полиције.

 

ОСТАЛО – Национална валута је молдавски леј (MDL). Новац се мења у банкама и мењачницама.
Јединствени број за све хитне случајеве (полиција, хитна помоћ, ватрогасци) јесте: 112

Контакти:

Приликом боравка у Р. Молдавији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Букурешту, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Молдавију (адреса: Calea Dorobantilor nr.34, sector 1, Bucuresti), путем следећег контакт телефона: 021/211.9871 и електронске адресе: srb.emb.romania@mfa.rs