Zvaničan naziv
REPUBLIKA MOLDAVIJA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Kišinjev
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
15. mart 1995. godine.

Politički odnosi

Savremeni politički odnosi između dve zemlje su tradicionalno prijateljski, bez otvorenih pitanja, ali nedovoljno razvijeni.
Međusobne posete su retke, a politički dijalog se uglavnom odvija u okviru međunarodnih i regionalnih skupova.
Prilikom zvanične posete Beogradu 2. i 3. septembra 2017, tadašnji potpredsednik Vlade i MIP R. Moldavije A. Galbur sastao se sa tadašnjim prvim potpredsednikom Vlade i MSP R. Srbije I. Dačićem. I. Dačić je boravio u radnoj poseti Moldaviji oktobra 2016.
Srbija i Moldavija imaju međusobne veze koje potiču još iz prve polovine XV veka. Zahvaljujući bračnim vezama između srpske i moldavske vlastele podignute su brojne crkve i manastiri u Moldaviji, a darivani su i manastiri u Srbiji. Pripadnici srpskog i moldavskog naroda učestvovali su u zajedničkoj borbi protiv Turaka. Posle propasti Prvog srpskog ustanka, u Besarabiji se naselilo oko hiljadu srpskih porodica, među kojima i istaknuti učesnici ustanka (Jakov Nenadović, Petar Dobrnjac, stariji Karađorđev sin Aleksa Petrović).

 

Ekonomski odnosi

U 2021. robna razmena je iznosila 56,71 miliona evra, od čega je izvoz 22, 10 miliona evra, a uvoz 34, 61 miliona evra. Naš izvoz je smanjen za 3 %, dok je uvoz zabeležio rast od 117 %. U 2020. robna razmena je iznosila 38,74 miliona evra, od čega je izvoz 22,79 miliona evra, a uvoz 15, 94 miliona evra. Naš izvoz je povećan za 30, 9%, dok je uvoz zabeležio rast od 50, 5%. U 2019. robna razmena je iznosila 28,01 miliona EUR (naš izvoz 17,41 miliona, a uvoz 10,59 miliona EUR).
U strukturi izvoza dominiraju bitumen i ostaci od nafte, pokrivači podova, tapeti, sušare za poljoprivredne proizvode, hartija i karton premazani plastikom, lekovi, ploče vlaknaste od drveta, delovi za mašine, dok u uvozu setovi provodnika za paljenje, žica, koturovi, ostali električni provodnici, pamuk štampani, pamuk beljeni i ostale tkanine.

 

Ugovorno stanje

Trenutno je na snazi 12 međudržavnih dokumenata, među kojima su najvažniji:

  • Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju;
  • Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

U narednom periodu planirano je potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma između Republike Srbije i Moldavije.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Bukureštu: srb.emb.romania@mfa.rs

Ambasada Republike Moldavije u Bukureštu: https://romania.mfa.gov.md

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Rusiju i Evroaziju, Tel: 011/306-8349; E-pošta: orev@mfa.rs