Zvaničan naziv
REPUBLIKA UZBEKISTAN
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Taškent
Šef države
Šavkat Mirzijojev
Predsednik Vlade
Abdula Aripov
Ministar spoljnih poslova
Bahtijor Saidov
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
18. januara 1995

Politički odnosi

Odnosi između Srbije i Uzbekistana su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Obe strane izražavaju interes za razmenu poseta i češće susrete zvaničnika dve zemlje.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja je skromna i bazira se na robnoj razmeni. U 2021. robna razmena iznosila je ukupno 4,862 miliona USD (4,126 miliona evra), od čega je naš izvoz iznosio 3,707 miliona USD (3,138 miliona evra), a uvoz 1,155 miliona USD (988 hiljada evra). U 2020. ukupna robna razmena iznosila je oko 2,5 mil. USD, od čega je naš izvoz 2,02 mil. USD, a uvoz oko 490 hiljada USD. Naš izvoz je povećan za 61,8%, dok je uvoz smanjen za 35%. Tokom 2019.g. ukupan nivo robne razmene iznosio je nešto manje od 2 miliona USD, od čega je srpski izvoz činio 1,2 mil. USD, dok je uvoz bio oko 730 hiljada USD.

Srbija u Uzbekistan pretežno izvozi ugradni materijali za završne radove u građevinarstvu od drveta, stakla i metala, nameštaj, fosfati kalcijuma, mermer, kukuruz i dr. S druge strane naša zemlja iz Uzbekistana najviše uvozi pamuk i pasulj. 

 

Ugovorno stanje

U planu je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma sa uzbekistanskom stranom u narednom periodu.

Srbija i Uzbekistan za sada imaju potpisan svega jedan bilateralni sporazum, i to Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Moskvi: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Ambasada Uzbekistana u Beču: http://www.usbekistan.at

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Rusiju i Evroaziju, Tel: 011/306-8349; E-pošta: orev@mfa.rs