VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Nisu potrebne vize za boravak do 30 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Nisu potrebne vize za boravak do 30 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije, koji dolaze sredstvima vazdušnog ili železničkog transporta, mogu da uđu u Republiku Uzbekistan uz obavezan negativan rezultat PCR testa (na ruskom ili engleskom jeziku), ne stariji od 72 sata.  Deca do 2 godine nisu u obavezi da rade PCR test.
Spisak laboratorija i medicinskih ustanova koje su ovlašćene za izradu i proveru PCR testova u Uzbekistanu mogu se naći na sledećem linku: http://www.sanepid.uz/en/docs/hududidagi-tibbiyot-muassasalari-va-labor…
Lica koja ulaze na teritoriju Republike Uzbekistan drumskim putem (automobilom) su u obavezi da se odmah o ličnom trošku testiraju antigenskim testom u najbližim specijalnim laboratorijama na graničnim prelazima.
Lica koja ulaze iz zemalja koje spadaju u žutu ili crvenu kategoriju su u obavezi da provedu 14 dana u karantinu, u uslovima kućne samoizolacije ili u hotelu.
Lica koja ulaze iz zemalja zelene kategorije, mogu ući bez obaveznog karantina pod uslova da ne pokazuju simptome infekcije korona virusom.
Na graničnim prelazima državne granice Republike Uzbekistan, na međunarodnim aerodromima i železničkim stanicama postoje opšti uslovi ulaska turista iz žutih i crvenih zemalja.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Od 1. februara 2019. godine, u skladu sa Ukazom predsednika R. Uzbekistan od 05.01.2019. godine „O dopunskim merama za ubrzan razvoj turizma u R. Uzbekistan", za nosiocima svih vrsta pasoša (diplomatski, službeni, građanski) nisu potrebne vize za ulazak u R. Uzbekistan za boravak do 30 dana, nezavisno od svrhe putovanja. Po isteku boravka od 30 dana, stranac je dužan da napusti teritoriju R. Uzbekistan, a prekoračenje roka od 30 dana boravka bez viza smatra se prekršajem koji se sankcioniše. U slučaju da strani državljanin treba da boravi u R. Uzbekistan duže od 30 dana, dužan je da prethodno pribavi odgovarajuću vizu u skladu sa svrhom putovanja.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Nijedna vakcina nije obavezna, ali se preporučuje vakcinacija protiv hepatitisa A.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u R. Uzbekistan je stabilna, uz permanentnu mogućnost eskalacije sukoba sa Kirgistanom (Ferganska dolina).Osnovni oblici kriminala prema stranim turistima su džeparenje i krađe.

TRANSPORT – Glavni aerodrom se nalazi u Taškentu, postoje direktni letovi sa Londonom, Birmingemom, Atinom, Amsterdamom, Frankfurtom, Moskvom, Parizom, Pekingom, Bangkokom, Dakom, Nju Delhijem, Istanbulom, Njujorkom, Seulom, Tel Avivom. Putna mreža je razvijena, ali zapuštena.

OSTALO – Nacionalna valuta je sum(UZS).
Iako se najčešće praktikuje gotovinsko plaćanje, mogu se koristiti i sve vrste kreditnih kartica (Visa, Master, Americanexpress i dr).
Hotelski smeštaj je uglavnom moguć u Taškentu, Buhari i Samarkandu.
U Moskvi postoji Ambasada Republike Uzbekistan ( tel. +7499/2307 552, faks: +7499/2388 918, mejl: info@uzembassy.ru) za direktne kontakte.

Kontakti:

Prilikom boravka u R. Uzbekistan, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Moskvi, Ruska Federacija, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Uzbekistan, putem kontakt telefona: +7495-988-66-45 i elektronske adrese: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs