Zvaničan naziv
RUSKA FEDERACIJA
Državno uređenje
Federativna republika
Glavni grad
Moskva
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
23. februara 1838. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi između Republike Srbije i Ruske Federacije se temelje na strateškom partnerstvu koje se oslanja na duboko uzajamno osećanje prijateljstva, viševekovne istorije odnosa i tradiciju jezičke, duhovne i kulturne bliskosti bratskih naroda dveju zemalja. Dinamika kontakata na najvišem nivou između zvaničnika dveju zemalja je intenzivna. Zvanična poseta Beogradu predsednika RF V. Putina realizovana je 19.01.2019. Predsednik R. Srbije A. Vučić je boravio u poseti Sočiju 24. i 25.11.2021. Pre toga, posetio je Moskvu 23. i 24.06.2020, uz učešće na Paradi pobede. Predsednica Vlade R. Srbije A. Brnabić je posetila Moskvu 10.12.2021. MIP RF S. Lavrov je posetio Beograd 15.12.2020. Osnova srpsko-ruskih odnosa postavljena je 1191. kada je Rastko Nemanjić u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori primio monaštvo. Srpsko-ruski odnosi doživljavaju procvat za vreme cara Petra Velikog. Ruski diplomata srpskog porekla grof Sava Vladislavić Raguzinski, koji je bio u službi na dvoru cara Petra Velikog, zaslužan je za sklapanje 1728. Bjurinsko-Kjahtanskog sporazuma o razgraničenju Rusije i Kine. U prvoj polovini 18. veka veći broj Srba počinje da se naseljava u Rusiji, posebno u periodu 1751-1752. Ruska carica Jelisaveta Petrovna donosi odluku o formiranju Autonomne oblasti Novaja Serbija u severo-zapadnom delu Zaporožja, a 1753. oblasti Slavjenoserbija između reka Bahmut i Lugan. Ove srpske oblasti su autonomiju imale do 1764.

 

Ekonomski odnosi

Odnosi se uspešno razvijaju u svim oblastima, a posebno su intenzivni u trgovinskoj, investicionoj, energetskoj, poljoprivrednoj, vojnoj i vojno-tehničkoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj oblasti, kao i u sferi izgradnje železničke infrastrukture.                I pored veoma razvijene ekonomske saradnje, postoji obostrani interes i mogućnosti za njeno dalje jačanje.

U 2021. g. ukupna trgovinska razmena Republike Srbije i Ruske Federacije je iznosila 2,802 mlrd USD (2,374 mlrd EUR), od toga naš izvoz 996 mil. USD (840 mil. EUR), a uvoz iz RF 1,806 mlrd USD (1,534 mlrd EUR). U 2020. g. ukupna trgovinska razmena Republike Srbije i Ruske Federacije je iznosila 2,477 mlrd USD (2,188 mlrd EUR), od toga naš izvoz 911 mil. USD (800 mil. EUR), a uvoz iz RF 1,566 mlrd USD (1,388 mlrd EUR). 

R. Srbija u Rusku Federaciju izvozi: jabuke, gume, hula-hop čarape, soju, hartiju i karton, lekove, preparate za čišćenje, jagode, sir mladi, cirkulacione pumpe. Iz Ruske Federacije uvozi: naftu, prirodni gas, mineralna ili hemijska đubriva, ureu, duvan, cigarete, monoamonijum fosfat, ugljenik i dr.
Ruski kapital učestvuje u značajnom obimu u R. Srbiji. Najznačajniji investitori su „Gaspromnjeft" sa privatizacijom i ulaganjima u „NIS" i „Lukoil" u „Beopetrol", a u bankarstvu „Sberbanka".

 

Ugovorno stanje

Republika Srbija i Ruska Federacija imaju veoma razvijenu ugovorno-pravnu bazu bilateralnih odnosa koja obezbeđuje pravno regulisanje važnih oblasti saradnje.

Po svom značaju se izdvaja Deklaracija o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Ruske Federacije, potpisana 24. maja 2013. u Sočiju, koja je dala dodatni kvalitet bilateralnim odnosima, kao i sledeći sporazumi:

  • Sporazum o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja;
  • Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu;
  • Sporazum o socijalnoj sigurnosti
  • Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije, s jedne strane i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, s druge strane.

U planu je potpisivanje većeg broja međudržavnih sporazuma u narednom periodu.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Moskvi: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Ambasada Ruske Federacije u Beogradu: https://serbia.mid.ru

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Rusiju i Evroaziju, Tel: 011/306-8349; E-pošta: orev@mfa.rs