Starović: Nova ambasada Srbije u Vašingtonu prava slika naše države u SAD

12. okt 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je zvanično otvorena nova ambasada Srbije u SAD, smeštena na novoj lokaciji u centru Vašingtona.

„Konačno imamo objekat u vlasništvu Srbije, na reprezentativnom mestu. To će biti prava slika naše države u Vašingtonu“, rekao je Starović, gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Prema njegovim rečima, naša ambasada u Vašingtonu je useljena u reprezentativnu zgradu, svojevrsni srpski dom u prestonici SAD, na ponos Srbiji i građanima.

Starović je objasnio da je od raspada SFRJ, ambasada Srbije u SAD bila u iznamljenim prostorijama koje su bile neuslovne.

„To je rešeno početkom godine. Srbija je kupila veoma lepu reprezentativnu zgradu na atraktivnoj lokaciji“, naveo je Starović i dodao da će brojni pripadnici srpske dijaspore to pozdraviti i biti ponosni.

Starović kaže da nije lako reći koliko ima pripadnika srpske dijaspore u SAD, navodeći da u SAD živi ne manje od 350.000 naših iseljenika ili Amerikanaca srpskog porekla, a da se gornje procene kreću i do milion.

„To jeste najbrojnija srpska dijaspora, možda i najbolje organizovana. Više od 200 različitih udruženja iseljenika postoji u SAD, od nekih koja su formirana pre stotinu godina do udruženja osnovanih poslednjih godina“, rekao je Starović i naglasio veliki potencijal kada govorimo o toliko brojnoj srpskoj dijaspori u SAD, među kojom su i veoma uspešni i ostvareni ljudi.

Povodom jučerašnjih razgovara predsednika Aleksandra Vučića sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, Starović je rekao da razgovor sa ruskim ambasadorom i američkim državnim sekretarom u istom danu govori o tome da Srbija želi da razvija politički dijalog sa najmoćnijim državama sveta.

„Bez dijaloga ne možemo da štitimo naše vitalne nacionalne interese. Kada govorimo o želji SAD da se dođe do brzog rešenja za pitanje Kosova i Metohija pomalo sam skeptičan. Svedočili smo u prethodnim godinama više puta olako obećanoj brzini za rešenje, govorilo se da mora da dođe do rešenja do kraja 2017. i 2018. godine. Videli smo da brzog rešenja nema. Problem KiM spada u kompleksne probleme“, naveo je Starović i dodao da taj problem podseća na Gordijev čvor koji je nemoguće preseći.

Prema njegovim rečima, mora se sveobuhvatno i temeljno tome pristupiti, a Srbija je spremna za to.

„Postaju svesni toga i u Vašingtonu, a to je da su za razgovor potrebne dve strane i kompromis dve strane, ali da Priština nije spremna na suštinski dijalog. To nas sprečava da govorimo o brzom i efikasnom rešenju. Važno je razgovorati, razgovori sa vrhom SAD i državnim sekretarom Blinkonom veoma su dragoceni“, rekao je Starović.

Kako je naveo, bez obzira na formu  Briselskog dijaloga, svima je jasno da nikakvog suštinskog dogovora ne može biti bez učešća SAD.

„SAD, kao i ključne države EU, podržavaju jednostranu proglašenu nezavisnost KiM, ali ono gde tražimo zajednički imenitelj je želja za očuvanje mira i stabilnosti. Tu smo na istoj liniji sa SAD, a prištinska strana predstavlja stranu koja pokušava te težnje da osujeti“, rekao je Starović.

Na pitanje o godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji će danas biti predstavljen, Starović je naveo da se pribojava da će u njegovom fokusu biti želja da se Srbija priključi sankcijama koje je EU uvela prema Rusiji, a ne ono što smo uradili u prethodnih godinu dana na planu reformi.

Kako je naglasio, dok su na snazi zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara ove godine, koje je usvojila Vlada Srbije, nema govora o zavođenju bilo kakvih sankcija.