Selaković: Viševekovno prijateljstvo i bliskost temelj su bratskih odnosa Srbije i Rusije

24. jun 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je na konferenciji „Rusija na Balkanu: pogled u budućnost“ i tom prilikom poručio da su viševekovno prijateljstvo, snažne pravoslavne veze i bliskost dve slovenske kulture čvrst temelj bratskih odnosa Srbije i Rusije.

Selaković je poručio da je veoma važno govoriti o istoriji srpsko-ruskih odnosa, istakavši da je Rusija na Balkanu bila prisutna kao podržavalac i protagonista slobodarskih ideja,  kao i da je drugima pomagala da se izbore za svoju slobodu.

Selaković je posebno pomenuo i zajedničku borbu u Prvom i Drugom svetskom ratu.

„Naša obaveza je da čuvamo sećanje na naše zajedničke stranice istorije, a obaveza i dužnost da se borimo protiv pokušaja revizije i prekrajanja istorije, onoga što je naša antifašistička prošlost koja nam služi na čast i ponos. Spomenik Večna vatra je dokaz da ćemo se uvek sećati visoki cene koju su naši preci dali da bi živeli u slobodi“, rekao je Selaković.

Ministar je ocenio i da održavanje ovakvih skupova ima ozbiljan strateški značaj, jer smo danas svedoci veoma dobrih i stabilnih odnosa Srbije i Ruske Federacije.

Naglasio je da je ključni doprinos takvim vezama dat odličnim ličnim odnosima predsednika Vučića i Putina.

„Dokaz je upravo to da su se dvojica predsednika tokom 2019. i 2020. godine sreli i razgovarali čak pet puta“, istakao je Selaković.

Ministar Selaković je posebno izdvojio snažnu podršku i pomoć Ruske Federacije u odbrani naših interesa u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

„Ruska Federacija je najčvršći oslonac Srbije u borbi za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ta podrška je od suštinske važnosti za nastavak naše borbe za očuvanje ove vrhunske vrednosti naše države i naroda“, objasnio je ministar.

Selaković je zahvalio i na činjenici da je Rusija naš saveznik u odbrani protiv pokušaja stigmatizacije čitavog srpskog naroda.

„2015. godine  rusko 'njet' u Savetu bezbednosti sprečilo je stigmatizaciju Srba kao genocidnog naroda“, podsetio je Selaković.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na solidarnost dve zemlje i naroda, posebno u vreme pandemije Kovid-19, koja se ogledala u redovnim isporukama vakcine „Sputnjik V“ i prenosu tehnologije za njenu proizvodnju u Srbiji, zahvaljujući čemu je naša zemlja prva država u Evropi u kojoj se ova vakcina proizvodi.

Ministar je ukazao i na važnost ekonomske saradnje Srbije i Rusije na brojnim poljima, počev od energetike, nauke, preko vojno-tehničke saradnje, do saradnje u oblastima kulture i sporta. Posebno je istakao saradnju srpske i ruske strane u izgradnji hrama Svetog Save, koji je nazvao simbolom bratstva i prijateljstva dva naroda.

Ministar Selaković je izneo i podatak da devet od deset najvećih izvoznika iz Srbije u Rusku Federaciju imaju inostrani kapital i da je upravo to pokazatelj balansa odnosa Istoka i Zapada u Srbiji. On je podvukao da je Srbija na evropskom putu, ali ne po cenu prekidanja odnosa sa tradicionalnim prijateljima među kojima je Rusija.

„Onaj ko želi da promeni našu poziciju neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji na prvom mestu mora da zna da mora da promeni predsednika Vučića sa čela Srbije, jer duboko sam uveren da se, dok je on na čelu ove države, ta pozicija neće menjati“, rekao je Selaković.

Ministar je dodao i da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, te da su i srpski i ruski narod poznati po ljubavi prema slobodi i nepokornosti.

„Srbiji niko neće da bira prijatelje, Srbija će sama da bira prijatelje“, kazao je Selaković.

Na kraju svog izlaganja izneo je mišljenje da je budućnost Evrope i Rusije dobra samo ako je zajednička.