Selaković: Tradicionalno prijateljstvo i veliki prostor za saradnju Srbije i DR Konga

14. okt 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Demokratske Republike Kongo Kristofom Lutundulom Apalom.

Ministar Selaković je u obraćanju novinarima nakon sastanka rekao da je ovo prilika da Srbija još jednom istakne čvrstu opredeljenost za negovanje i jačanje tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa sa zemljama Afrike, među kojima posebno mesto za nas zauzima DR Kongo.

I ovom prilikom Selaković je istakao da Srbija podržava jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet DR Kongo, pružajući bezrezervnu podršku naporima da se prevaziđu postojeći bezbednosni izazovi.

„Koristim ovu priliku da još jednom naglasim da Srbija visoko ceni čvrstu podršku DR Kongo teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje i potpunu posvećenost opšteprihvaćenim principima međunarodnog javnog prava, koju i Srbija i DR Kongo dele“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije konstatovao je da su bilateralni odnosi Srbije i DR Konga izuzetno dobri, da su zasnovani na međusobnom poštovanju i uvažavanju i da postoji spremnost da se oni dalje razvijaju razmenom poseta na visokom i najvišem nivou.

Selaković je dodao da je u razgovoru izrazio spremnost za jačanje ekonomske saradnje, te saradnje u specifičnim oblastima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, odbrana, informacione tehnologije, obrazovanje…

Prema njegovim rečima, 25 studenata iz DR Kongo studiraće u Srbiji u predstojećoj akademskoj godini u okviru programa „Svet u Srbiji“.

Ministar Selaković istakao je da je postignuta saglasnost o potrebi da se zaključi sporazum o sveobuhvatnoj saradnji, koji bi kao krovni sporazum omogućio nastavak produbljivanja saradnje u konkretnim oblastima.

„Ako u Evropi postoji bratska država u kojoj ćete uvek biti dobrodošli, budite uvereni da je to Srbija“, poručio je Selaković gostu.

Ministar Kristof Lutundula je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da poseti Beograd, rodno mesto Pokreta nesvrstanih zemalja, koji je, kako je rekao, simbol borbe ugnjetenih naroda protiv kolonijalizacije i neokolonijalizma.

Ministar Lutundula je istakao da postoji obaveza da ta borba bude nastavljena, i da prijateljstvo sa srpskim narodom bude negovano, zbog čega je i predsednik DR Konga nakon što je izabran posetio Beograd.

„Nasleđe je i nasleđe principa i vrednosti, poštovanje nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta država od strane svih država sveta. To su vrednosti koje su osnove međunarodnog prava i izgradnje Ujedinjenih nacija. Naša zemlja je vezana za te ideale, i, kada je Srbija u pitanju, mogu da vas uverim u ime predsednika i vlade DR Kongo, mi podržavamo teritorijalni integritet i jedinstvo Srbije“, rekao je šef diplomatije DR Konga.

Prema njegovim rečima, predsednik i narod DR Konga pridaju veliki značaj partnerstvu sa Srbijom, i nadaju sa nastavku i jačanju saradnje, između ostalog i kroz donošenje sporazuma koji bi uzeo u obzir trenutne potrebe dveju država.

Ministar Lutundula preneo je poziv predsednika Feliksa Antoana Čisekedija Čilomba predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti DR Kongo.

„Naš posao je da budemo dinamični i da predlažemo inicijative našim vladama, poslovnim ljudima i društvima - to je nešto što treba da da pozitivan pomak u našem prijateljstvu“, zaključio je Lutundula.