Selaković: Stav Španije garantuje neutralan pristup Brisela u dijalogu

05. maj 2021.
Za Beograd je dijalog sa Prištinom prioritet, a odbijanje priznanja samoproglašenog „Kosova“ od strane Španije, Grčke, Rumunije, Slovačke i Kipra garantuje neutralni pristup Brisela tokom pregovora o sporazumu koji ni u kom slučaju ne bi podrazumevao srpsko priznanje Kosova kao nezavisne države, rekao je ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković u intervjuu za španski „El Pais“.

Ministar Selaković upozorio je da nije dobro imati „zamrznuti konflikt“, jer će „u nekom trenutku neko doći na vlast i odmrznuti ga“, i odbacio uzajamno priznanje, jer, kako ukazuje, Srbija je priznata država, punopravni član UN i takva vrsta priznanja joj nije potrebna.

„Kompromisni sporazum ne znači da jedna strana sve dobija, a druga sve gubi“, rekao je Selaković i naglasio ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao jednu od politički najvažnijih za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi i na Balkanu.

Ministar, koji je boravio u zvaničnoj poseti Kraljevini Španiji, rekao je da je ta država „jedan od najvažnijih stubova“ srpske spoljne politike, budući da je jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje Kosovo.

Govoreći o aktuelnim „non pejperima“, ministar je ponovio jasan stav Beograda - da Srbija poštuje i podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali da, ako se govori o poštovanju granica zemalja regiona, to takođe znači poštovanje granica Srbije.

„To znači da je Kosovo i Metohija naša južna pokrajina. Ne možete reći da je to pravilo koje važi za sve slučajeve, osim za Srbiju“, rekao je ministar Selaković.

Španski list konstatovao je da je ministar Selaković sleteo u Madrid sa važnim diplomatskim poenom - uspehom srpske kampanje vakcinacije protiv virusa korona i da je Srbija jedna od pet zemalja na svetu koja je dala najviše doza zahvaljujući korišćenju kako zapadnih i od EU odobrenih vakcina, tako i ruskih i kineskih, kao i da isporučuje vakcine susednim zemljama i ohrabruje svakoga da tamo putuje da se besplatno vakciniše.  

„El Pais“ navodi da je to pun pogodak na planu odnosa sa javnošću za zemlju čiji je imidž još uvek „u kolektivnoj mašti obeležen ulogom u ratovima raspada Jugoslavije i koja obično generiše naslove za pitanja kao što su Kosovo“.

 

FOTO: „El Pais“ / Samuel Sanćes