Селаковић: Став Шпаније гарантује неутралан приступ Брисела у дијалогу

05. мај 2021.
За Београд је дијалог са Приштином приоритет, а одбијање признања самопроглашеног „Косова“ од стране Шпаније, Грчке, Румуније, Словачке и Кипра гарантује неутрални приступ Брисела током преговора о споразуму који ни у ком случају не би подразумевао српско признање Косова као независне државе, рекао је министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић у интервјуу за шпански „Ел Паис“.

Министар Селаковић упозорио је да није добро имати „замрзнути конфликт“, јер ће „у неком тренутку неко доћи на власт и одмрзнути га“, и одбацио узајамно признање, јер, како указује, Србија је призната држава, пуноправни члан УН и таква врста признања јој није потребна.

„Компромисни споразум не значи да једна страна све добија, а друга све губи“, рекао је Селаковић и нагласио улогу председника Србије Александра Вучића, као једну од политички најважнијих за мир и стабилност у Југоисточној Европи и на Балкану.

Министар, који је боравио у званичној посети Краљевини Шпанији, рекао је да је та држава „један од најважнијих стубова“ српске спољне политике, будући да је једна од пет земаља ЕУ која не признаје Косово.

Говорећи о актуелним „нон пејперима“, министар је поновио јасан став Београда - да Србија поштује и подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, али да, ако се говори о поштовању граница земаља региона, то такође значи поштовање граница Србије.

„То значи да је Косово и Метохија наша јужна покрајина. Не можете рећи да је то правило које важи за све случајеве, осим за Србију“, рекао је министар Селаковић.

Шпански лист констатовао је да је министар Селаковић слетео у Мадрид са важним дипломатским поеном - успехом српске кампање вакцинације против вируса корона и да је Србија једна од пет земаља на свету која је дала највише доза захваљујући коришћењу како западних и од ЕУ одобрених вакцина, тако и руских и кинеских, као и да испоручује вакцине суседним земљама и охрабрује свакога да тамо путује да се бесплатно вакцинише.  

„Ел Паис“ наводи да је то пун погодак на плану односа са јавношћу за земљу чији је имиџ још увек „у колективној машти обележен улогом у ратовима распада Југославије и која обично генерише наслове за питања као што су Косово“.

 

ФОТО: „Ел Паис“ / Самуел Санћес