Selaković: Saradnja sa Uneskom važan deo borbe za zaštitu naših interesa

02. feb 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković pozdravio je danas učesnike 11. sednice Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, istakavši da je za Srbiju uspešna saradnja sa tom organizacijom UN veoma važna iz aspekta zaštite naših državnih i nacionalnih interesa.

Selaković je rekao da će Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da pruža punu podršku radu Komisije, i naglasio važnost koordinisanog i sinhronizovanog delovanja državnih institucija i organa prema Unesku.

Šef srpske diplomatije je članove Komisije upoznao sa izazovima sa kojima će se naša država u predstojećem periodu možda suočiti, posebno kada je reč o ambicijama privremenih institucija samouprave u Prištini u pogledu Uneska.

Ministar je naglasio da Unesko ima i sve ozbiljniju ulogu oblasti zaštite životne sredine, čemu i Srbija pridaje sve više pažnje, i da je kroz rad Komisije potrebno na najbolji način afirmisati taj aspekt saradnje.

Selaković je konstatovao da je Srbija u proteklom periodu intenzivirala saradnju sa Uneskom, a posebno zadovoljstvo je izrazio zbog izbora naše ambasadorke Tamare Rastovac Siamašvili za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska.

Selaković je članovima Komisije, u koju su delegirani predstavnici velikog broja državnih organa i institucija, poželeo da u svakoj prilici u inostranim kontaktima budu ambasadori naših državnih i nacionalnih interesa.

Komisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom je osnovana odlukom Vlade 2007. kao savetodavno telo, u skladu sa članom VII Ustava Uneska, kojim se predviđa da države članice u osnuju nacionalne komisije za potrebe razvijanja i koordinacije saradnje.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije pruža stručnu i administrativno-tehničku podršku Komisiji.

Za predsednika Komisije je, odlukom Vlade od 23. aprila 2015. godine, imenovan prof. dr Goran Milašinović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, direktor referentnog Pesmejker centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i književnik.

Kada je reč o konkretnim zadacima i njenoj ulozi, Komisija povezuje različite aktere na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou zainteresovane za sprovođenje mandata Uneska, sarađuje sa Sekretarijatom Uneska, Regionalnom kancelarijom u Veneciji i Antena kancelarijom u Sarajevu, koordinira rad više mreža u Republici Srbiji, cirkuliše relevantne informacije i stara se o sprovođenju obaveza Republike Srbije prema Unesku.

Pored toga, njena savetodavna uloga se, između ostalog, ogleda u učešću u nacionalnim nominacijama, kandidaturama za različite konkurse i stipendije, izradi nacionalnih izveštaja, obeležavanju relevantnih svetskih i međunarodnih dana i godina, formulisanju predloga za Program participacije i godišnjice sa kojima bi Unesko bio povezan. Komisija je, pored toga, ovlašćena da daje pokroviteljstva za različite aktivnosti i projekte u Srbiji, i da prisustvuje statutarnim i drugim sastancima i zasedanjima u Unesku.