Selaković: Oživeti dugu tradiciju prijateljstva Srbije i Libije

16. okt 2022.
Ministar Spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Libije Nedžlom Mohamed el-Manguš.

Ministar Selaković je, u obraćanju novinarima posle sastanka, rekao da je uveren da će poseta ministarke Manguš dati dodatni impuls zajedničkim naporima da dugu tradiciju prijateljstva uspešno oživimo i da joj damo novi impuls i kvalitet. 

„Uveren sam da će današnji susreti učiniti plodotvornijom i efikasnijom saradnju naše dve zemlje. Posebno me raduje što smo danas potvrdili obostranu spremnost za intenziviranje odnosa Libije i Srbije, na temeljima našeg višedecenijskog prijateljstva i partnerstva“, rekao je Selaković.  

Ministar je podsetio da su diplomatski odnosi Srbije i Libije, koji su uspostavljeni 1955. godine, bili praćeni intenzivnom političkom i ekonomskom saradnjom.

„Da bi naši potomci mogli da se pohvale opet nečim dobrim u istoriji naših odnosa, mi danas treba da radimo mnogo više na jačanju naše saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu“, rekao je Selaković.

Srbija je, prema njegovim rečima, spremna da sa Libijom razvija odnose u oblastima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, energetika, obrazovanje, odbrana, ali i u svim drugim oblastima koje nas vode obostrano korisnoj saradnji.

Selaković je, kako je istakao, na sastanku izneo jasan stav da Srbija poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, kao i nacionalno jedinstvo prijateljske Libije.

„Zamolili smo i za više razumevanja kada je reč o našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije. Prepoznao sam kod uvažene koleginice podršku pregovaračkom procesu koji vodimo i stavu da je svako moguće rešenje jedino prihvatljivo tražiti u okviru diplomatskih aktivnosti“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da veliki broj libijskih studenata našu zemlju doživljava kao svoju drugu kuću i preneo spremnost da Srbija i nadalje bude mesto gde će veliki broj mladih libijskih građana sticati univerzitetsko obrazovanje. 

Ministarka Manguš izrazila je zadovoljstvo zbog prilike da poseti Srbiju i zahvalila na podršci uspostavljanju stabilnosti u Libiji.

„Nadamo se i znamo da ovo neće biti poslednja poseta, i da će uslediti mnoge posete iz našeg ministarstva i drugih ministarstava Srbiji, a takođe iz Republike Srbije Libiji“, kazala je ministarka Manguš.

Ministarka je prenela poziv Srbiji da ponovo otvori svoju ambasadu u Tripoliju.

„Libija se oporavlja i ide putem ponovnog uspostavljanja stabilnosti, i mira i na tom putu dočekuje sa dobrodošlicom svaku podršku od njenih prijatelja“, rekla je šefica libijske diplomatije.

Ministri su danas potpisali Memorandum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Države Libije.