Селаковић: Оживети дугу традицију пријатељства Србије и Либије

16. окт 2022.
Министар Спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министарком спољних послова и међународне сарадње Либије Неџлом Мохамед ел-Мангуш.

Министар Селаковић је, у обраћању новинарима после састанка, рекао да је уверен да ће посета министарке Мангуш дати додатни импулс заједничким напорима да дугу традицију пријатељства успешно оживимо и да јој дамо нови импулс и квалитет. 

„Уверен сам да ће данашњи сусрети учинити плодотворнијом и ефикаснијом сарадњу наше две земље. Посебно ме радује што смо данас потврдили обострану спремност за интензивирање односа Либије и Србије, на темељима нашег вишедеценијског пријатељства и партнерства“, рекао је Селаковић.  

Министар је подсетио да су дипломатски односи Србије и Либије, који су успостављени 1955. године, били праћени интензивном политичком и економском сарадњом.

„Да би наши потомци могли да се похвале опет нечим добрим у историји наших односа, ми данас треба да радимо много више на јачању наше сарадње на билатералном и мултилатералном плану“, рекао је Селаковић.

Србија је, према његовим речима, спремна да са Либијом развија односе у областима као што су пољопривреда, здравство, енергетика, образовање, одбрана, али и у свим другим областима које нас воде обострано корисној сарадњи.

Селаковић је, како је истакао, на састанку изнео јасан став да Србија поштује суверенитет, независност и територијални интегритет, као и национално јединство пријатељске Либије.

„Замолили смо и за више разумевања када је реч о нашој позицији по питању Косова и Метохије. Препознао сам код уважене колегинице подршку преговарачком процесу који водимо и ставу да је свако могуће решење једино прихватљиво тражити у оквиру дипломатских активности“, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије изразио је задовољство због чињенице да велики број либијских студената нашу земљу доживљава као своју другу кућу и пренео спремност да Србија и надаље буде место где ће велики број младих либијских грађана стицати универзитетско образовање. 

Министарка Мангуш изразила је задовољство због прилике да посети Србију и захвалила на подршци успостављању стабилности у Либији.

„Надамо се и знамо да ово неће бити последња посета, и да ће уследити многе посете из нашег министарства и других министарстава Србији, а такође из Републике Србије Либији“, казала је министарка Мангуш.

Министарка је пренела позив Србији да поново отвори своју амбасаду у Триполију.

„Либија се опоравља и иде путем поновног успостављања стабилности, и мира и на том путу дочекује са добродошлицом сваку подршку од њених пријатеља“, рекла је шефица либијске дипломатије.

Министри су данас потписали Меморандум о сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Института за дипломатске студије Министарства спољних послова и међународне сарадње Државе Либије.