Selaković o jačanju saradnje Srbije i FAO sa generalnim direktorom te organizacije UN

31. mar 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa generalnim direktorom Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Ći Dongjiom o mogućnostima proširenja saradnje Srbije i te organizacije.

Ministar Selaković iskazao je zainteresovanost za angažovanje većeg broja stručnjaka iz Srbije u sistemu FAO.

Selaković je istakao da Srbija, kao zemlja sa razvijenom poljoprivredom, ima poseban interes za veće uključivanje u projekte FAO kojima bi se promovisali srpski poljoprivredni proizvodi.

„Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima unaprediti i produbiti saradnju Srbije i FAO u obostranom interesu. Zainteresovani smo za veće uključivanje srpskih stručnjaka u rad FAO“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je zahvalio sagovorniku na tome što njegova prva poseta, neposredno po stupanju na dužnost krajem 2019. godine, bila upravo poseta Srbiji, što, prema ministrovim rečima, svedoči o njegovoj ličnoj spremnosti da se angažuje na daljem razvoju saradnje Srbije i FAO.

Srbija, kako je istakao Selaković, smatra UN jednom od najvažnijih međunarodnih organizacija, koja je od posebnog značaja za razmatranje i iznalaženje održivih rešenja u različitim oblastima, a FAO vidimo kao jednu od najznačajnijih specijalizovanih agencija UN, budući da je poljoprivreda jedna od najvažnijih privrednih grana u našoj zemlji.

Šef srpske diplomatije je precizirao da su za Srbiju najvažnije oblasti za saradnju sa FAO očuvanje prirodnih resursa i životne sredine, održiva poljoprivreda, razvoj i inovacije u poljoprivredi, kao i regionalna saradnja u svim oblastima...

Sagovornici su pozdravili sve napore međunarodne zajednice koji su usmereni na zajedničko prevazilaženje aktuelne krize izazvane pandemijom virusa korona, kao i na prevazilaženje posledica klimatskih  promena.