Селаковић о јачању сарадње Србије и ФАО са генералним директором те организације УН

31. мар 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са генералним директором Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО) Ћи Донгјиом о могућностима проширења сарадње Србије и те организације.

Министар Селаковић исказао је заинтересованост за ангажовање већег броја стручњака из Србије у систему ФАО.

Селаковић је истакао да Србија, као земља са развијеном пољопривредом, има посебан интерес за веће укључивање у пројекте ФАО којима би се промовисали српски пољопривредни производи.

„Уверен сам да ћемо заједничким напорима унапредити и продубити сарадњу Србије и ФАО у обостраном интересу. Заинтересовани смо за веће укључивање српских стручњака у рад ФАО“, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је захвалио саговорнику на томе што његова прва посета, непосредно по ступању на дужност крајем 2019. године, била управо посета Србији, што, према министровим речима, сведочи о његовој личној спремности да се ангажује на даљем развоју сарадње Србије и ФАО.

Србија, како је истакао Селаковић, сматра УН једном од најважнијих међународних организација, која је од посебног значаја за разматрање и изналажење одрживих решења у различитим областима, а ФАО видимо као једну од најзначајнијих специјализованих агенција УН, будући да је пољопривреда једна од најважнијих привредних грана у нашој земљи.

Шеф српске дипломатије је прецизирао да су за Србију најважније области за сарадњу са ФАО очување природних ресурса и животне средине, одржива пољопривреда, развој и иновације у пољопривреди, као и регионална сарадња у свим областима...

Саговорници су поздравили све напоре међународне заједнице који су усмерени на заједничко превазилажење актуелне кризе изазване пандемијом вируса корона, као и на превазилажење последица климатских  промена.