Selaković: Meksiko veliki, istinski prijatelj Srbije

24. maj 2021.
Obraćanje ministra Selakovića povodom obeležavanja 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Meksika

Vaša ekselencijo, sekretaru za spoljne poslove Ebrare Kasaubone,

Poštovane kolege i prijatelji, 

Čast mi je da Vam se obratim povodom obeležavanja 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Meksika, koju, tokom ove godine, obeležavamo nizom manifestacija, u Beogradu i Meksiko Sitiju.

Naši narodi, uprkos geografskoj udaljenosti, dele brojne sličnosti, kao što su posvećenost tradiciji, uz istovremeno održavanje koraka sa vremenom, ali i srdačnost i gostoprimstvo, koji ih čine dobrim domaćinima.

Srbija i Meksiko svoje višedecenijsko prijateljstvo temelje na privrženosti međunarodnom pravu i međusobnom razumevanju, uvažavanju i podršci.

Najviši državnici Srbije i Meksika su, tokom minulih decenija, uvek želeli da razmene poglede na aktuelne međunarodne probleme. Srbija i Meksiko i danas dele stavove o brojnim međunarodnim problemima, spremni da zajedno, u saradnji sa ostatkom međunarodne zajednice, doprinesu njihovom rešavanju. Pored toga, Srbija i Meksiko su danas ujedinjeni u borbi protiv pandemije COVID-19, nastojeći da se ne samo građani naših država već celokupno čovečanstvo, što pre vrati uobičajenim tokovima života, između ostalog, univerzalnim pristupom vakcinama.    

Građani Srbije u Meksiku prepoznaju istinskog, velikog prijatelja. Nepokolebljiv u privrženosti međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija, Meksiko je uvek bio uz Srbiju, u za nju najtežim trenucima. Meksiko nije zatvorio svoju Ambasadu u Beogradu u trenucima najvećeg  stradanja i patnji građana Srbije. Pored toga, Meksiko ne dovodi u pitanje nepovredivost suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, pružajući joj doslednu podršku, što građani Srbije prepoznaju i izuzetno cene, osećajući prema Meksiku duboku zahvalnost i neskrivenu naklonost.    

Građani Srbije pokazuju posebno interesovanje za prebogato kulturno-istorijsko nasleđe i zadivljujuće prirodne lepote Meksika; rado čitaju velikane, ne samo meksičke, već i svetske književnosti Huana Rulfa i Karlosa Fuentesa; bivaju dirnuti lirikom pokretnih slika Emilija Fernandesa; dive se nesalomivosti i istrajnosti duha u stvaralaštvu Fride Kalo; uživaju u ukusima meksičke kuhinje.

Želim da svim građanima Meksika ukažem da će ih, ukoliko nekada doputuju u Srbiju, očekivati topla dobrodošlica. Ovde će se, između ostalog, upoznati sa našim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i jedinstvenim prirodnim lepotama, umetničkim stvaralaštvom i sportskom igrom, jer naši narodi dele i ljubav prema sportu.   

Srbija i Meksiko iznova prepoznaju potencijale za snažniju ekonomsku saradnju, koji, međutim, nisu iskorišćeni do kraja. Srbija i Meksiko svoju saradnju mogu ojačati u brojnim oblastima. Izdvojio bih saradnju gradova i regiona, koja građanima pruža mogućnosti neposrednog međusobnog zbližavanja i upoznavanja kultura. Shodno tome, Novi Sad i Toluka su, verujem, prvi od niza bratskih gradova iz Srbije i Meksika.     

Uveren da će prijateljstvo naših država i naroda ostati čvrsto i da ćemo u bliskoj budućnosti imati čast da predsedniku Andresu Manuelu Lopesu Obradoru i Vama poželimo najsrdačniju dobrodošlicu u Srbiju, dozvolite mi da ovo obraćanje završim rečima  ¡Viva la amistad entre Serbia y México!