Ministar Dačić sastao se sa specijalnom predstavnicom GS UN i šeficom UNMIK

10. apr 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom UNMIK Karolinom Zijade.

Razgovarano je o poslednjem šestomesečnom Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK koji će biti razmatran  na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o UNMIK, 27. aprila 2023. godine.

PPV i MSP Dačić ukazao je na značaj koji pridajemo UN, kao i angažmanu Misije UNMIK po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije SB UN 1244, kao i statusno-neutralnom delovanju UN na Kosovu i Metohiji. Izrazio je zabrinutost povodom aktuelne bezbednosne i političke situacije u Pokrajini, posebno u kontekstu učestalih incidenata prema Srbima na KiM i jednostranih poteza Prištine koji dodatno povećavaju napetosti. U razgovoru je bilo reči i o očekivanjima od nedavnih dogovora postignutih u dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. PPV i MSP Ivica Dačić je istakao da je Srbija posvećena dijalogu kao jedinom načinu za normalizaciju odnosa, ali  da je suština u poštovanju ranije dogovorenog. U tom kontekstu, naglasio je da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i još jednom ukazao na naše „crvene linije“ u procesu Dijaloga.  

Karolina Zijade je zahvalila na podršci radu Misije UNMIK i izrazila očekivanja da će dobra saradnja biti nastavljena i ubuduće.