Ministar Dačić sa specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan MIP Rumunije

29. dec 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan MIP Rumunije ambasadorom Adrianom Davidoiuom.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo i obostrano konstatovano da bilateralne odnose dve zemlje karakteriše tradicionalno prijateljstvo, bliskost i saradnja.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić zahvalio je Rumuniji na principijelnoj poziciji u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta Republike Srbije, podršci stavovima Republike Srbije u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, kao i kontinuiranoj podršci koju Rumunija pruža Republici Srbiji u procesu evropskih integracija.

Specijalni predstavnik za zapadni Balkan MIP Rumunije, ambasador Adrian Davidoiu, ukratko je upoznao ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića sa osnovnim ciljevima i okvirima svog mandata i spremnošću da se ojačaju institucionalne i ekonomske pretpostavke za ubrzano pristupanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

U razgovoru je posebno ukazano da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje, prvenstveno u okviru projekata od značaja za infrastrukturno, saobraćajno i energetsko povezivanje dve zemlje, u oblastima zelene i cirkularne ekonomije, kao i u pogledu daljeg proširenja trgovinske razmene koja poslednjih godina ima tendenciju značajnog uvećanja.