Ministar Dačić na 46. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

13. jun 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predsedavao je danas 46. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Učesnicima sastanka se među prvima obratio ministar spoljnih poslova Republike Turske Hakan Fidan, što predstavlja njegovo prvo učešće na nekom multilateralnom skupu od preuzimanja dužnosti. Takođe, na sastanku su učestvovali ministri spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i Republike Azerbejdžan Džejhun Bajramov, dok su ostale članice Organizacije bile predstavljene na nivou zamenika ministra.

Tokom 46. zasedanja Saveta potvrđene su sve odluke usvojene tokom šestomesečnog predsedavanja Republike Srbije i pohvaljene aktivnosti naših predstavnika koje su doprinele revitalizaciji pojedinih mehanizama ovog važnog regionalnog foruma.

U završnim ocenama na sastanku ministar Dačić je, između ostalog, poželeo puno uspeha Republici Turskoj tokom predsedavanja BSEC u narednom šestomesečnom periodu, od 1. jula 2023. godine.

Obraćanje ministra Dačića na 46. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) prenosimo u celosti:

„Poštovani generalni sekretaru,

Drage kolege,

Poštovani šefovi delegacija,

Dame i gospodo,

Čast mi je i veliko zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim danas. Na radnoj završnici našeg šestomesečnog predsedavanja Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju susrećemo se u virtuelnom formatu, u čemu nam apsolutno pomaže upotreba digitalne tehnologije - koju smo promovisali i kao prioritetnu oblast saradnje naših članica.

Iako virtuelni sastanci ne mogu da zamene u punom obimu sastanke uživo, ovakav mehanizam nam omogućava da održimo aktivnu komunikaciju.

U duhu kompromisa i potrebe očuvanja dijaloga i saradnje, Republika Srbija je početkom godine preuzela predsedavanje Organizaciji u veoma složenim međunarodnim okolnostima. U trenutku kada smo se još uvek oporavljali od posledica pandemije Kovid 19, BSEC se našao pred novim izazovom, u epicentru nove međunarodne krize. Time je naš zadatak u okviru ovog foruma postao zahtevniji, ali i potrebniji i značajniji. Kao što smo činili i tokom ranijih predsedavanja, nastavili smo da promovišemo dijalog i odnose međusobnog uvažavanja. Očuvanje ekspertske saradnje, kanala komunikacije i dijaloga, postavljeni su kao imperativi. Verujem da smo tokom predsedavanja postigli i korak više.

U proteklom periodu naši eksperti su razmenjivali mišljenja i dogovarali rešenja u oblastima od zajedničkog interesa, težeći konsenzusu, na kojem upravo počivaju i ciljevi Organizacije. Suvišno je isticati strateški, infrastrukturni i ekonomski značaj crnomorskog regiona i njegov ogromni potencijal. Nakon više od trideset godina postojanja, BSEC ostaje važan element regionalnog ekonomskog povezivanja zemalja u ovom delu Evrope. Stoga nam je danas, više nego ikada ranije, važno da se setimo izvornih načela na kojima smo uspostavili ovu Organizaciju -  saradnja, dijalog, kao i odgovorno ponašanje svih aktera.

Na početku predsedavanja, istakli smo nekoliko prioriteta na koje smo fokusirali svoje aktivnosti. Sagledavajući realne mogućnosti, postavili smo naizgled preambiciozne ciljeve, koje smo zahvaljujući kooperativnosti i konstruktivnosti vaših predstavnika ipak uspeli da postignemo.

- U organizacionom smislu, usmerili smo aktivnosti ka postizanju veće efikasnosti rada BSEC. U tom pravcu, pored povratka na održavanje sastanaka glavnih i srodnih tela Organizacije uz fizičko prisustvo delegacija, reafirmisali smo i mehanizam Trojke – uz značajnu podršku generalnog sekretara amb. Komaneskua i njegovog tima, kao i naših moldavskih i turskih kolega.

- Nastavili smo i sa usklađivanjem našeg rada sa savremenim trendovima i dostignućima, u kojima prednjače informaciono-tehnološki sektor i digitalizacija.

-Pokrenuta je inicijativa za ažuriranje Ekonomske agende, važnog strateškog dokumenta Organizacije, koji će trasirati naše dalje korake i, nadam se na konkretan, koncizan i praktičan način, usmeriti naše buduće aktivnosti.

- Takođe, nakon dvogodišnje pauze, 1. juna o.g. održan je sastanak Poslovnog saveta BSEC – važnog člana naše regionalne porodice i značajne platforme za dijalog poslovnih zajednica članica. Potvrđeno je da dinamika naših ekonomskih aktivnosti traži bliski kontakt, razmenu informacija i intenzivnu saradnju privrednih predstavnika i da ovaj forum ima potencijal da ove ciljeve ostvari, ako ne i prevaziđe. U tom smislu, ohrabruje podrška Sekretarijata BSEC i konkretni predlozi Turske kao narednog predsedavajućeg za unapređenje rada i ovog tela. 

Poštovane kolege,

Višedimenzionalni karakter naše saradnje u okviru BSEC, omogućio je našim ekspertima da u prethodnim mesecima diskutuju i razmenjuju iskustva u  oblasti kulture, dobre uprave i institucionalnog unapređenja, transporta, obrazovanja i trgovine. Neka od njih razmatrana su i sa stanovišta upotrebe digitalne tehnologije, što je doprinelo sticanju novih znanja, ali i uspostavljanju novih kontakata među nama u ovoj posebno danas važnoj oblasti od interesa.

I današnja obimna agenda ovog sastanka rezultat je intenzivnog rada naših eksperata i, sa zadovoljstvom konstatujem, što smo u prethodnom periodu konstruktivnim pristupom i kreativnim rešenjima doprineli da se izveštaji radnih grupa u prethodnom dvogodišnjem periodu nađu na dnevnom redu pred nama i danas potvrde.

U tome i leži potencijal BSEC – da na temeljima strukovne saradnje prevazilazi postojeće izazove i doprinosi ostvarivanju ciljeva od šireg, globalnog značaja.

Republika Srbija će, u okviru BSEC, kao pouzdan i aktivni partner, ostati posvećena unapređenju naše saradnje, života naših građana i razvoju naših država, prepoznajući da naša Organizacija i crnomorski region, danas opterećeni teškim izazovima, imaju kapacitet i modalitete da učestvuju i u njihovom rešavanju.

Uzimajući u obzir kompleksnost političkih prilika u crnomorskom regionu, poštujući sve države članice i uvažavajući njihove razlike, u proteklih šest meseci uspeli smo da svojim aktivnostima ostvarimo ciljeve koje smo postavili 1.januara kada smo preuzeli predsedavanje, fokusirajući se na ono što nam je svima zajedničko – jačanje saradnje u oblastima koje će omogućiti održivi razvoj crnomorskog regiona i svih njegovih članica. Kao što sam rekao i prilikom preuzimanja predsedavanja – ne možemo uvek da se slažemo, ali apsolutno možemo o svemu da razgovaramo.

Hvala.“