Министар Дачић на 46. састанку Савета министара спољних послова држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу

13. јун 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић председавао је данас 46. састанку Савета министара спољних послова држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу (BSEC).

Учесницима састанка се међу првима обратио министар спољних послова Републике Турске Хакан Фидан, што представља његово прво учешће на неком мултилатералном скупу од преузимања дужности. Такође, на састанку су учествовали министри спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров и Републике Азербејџан Џејхун Бајрамов, док су остале чланице Организације биле представљене на нивоу заменика министра.

Током 46. заседања Савета потврђене су све одлуке усвојене током шестомесечног председавања Републике Србије и похваљене активности наших представника које су допринеле ревитализацији појединих механизама овог важног регионалног форума.

У завршним оценама на састанку министар Дачић је, између осталог, пожелео пуно успеха Републици Турској током председавања BSEC у наредном шестомесечном периоду, од 1. јула 2023. године.

Обраћање министра Дачића на 46. састанку Савета министара спољних послова држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу (BSEC) преносимо у целости:

„Поштовани генерални секретару,

Драге колеге,

Поштовани шефови делегација,

Даме и господо,

Част ми је и велико задовољство што могу да вас поздравим данас. На радној завршници нашег шестомесечног председавања Организацији за црноморску економску сарадњу сусрећемо се у виртуелном формату, у чему нам апсолутно помаже употреба дигиталне технологије - коју смо промовисали и као приоритетну област сарадње наших чланица.

Иако виртуелни састанци не могу да замене у пуном обиму састанке уживо, овакав механизам нам омогућава да одржимо активну комуникацију.

У духу компромиса и потребе очувања дијалога и сарадње, Република Србија је почетком године преузела председавање Организацији у веома сложеним међународним околностима. У тренутку када смо се још увек опорављали од последица пандемије Ковид 19, BSEC се нашао пред новим изазовом, у епицентру нове међународне кризе. Тиме је наш задатак у оквиру овог форума постао захтевнији, али и потребнији и значајнији. Као што смо чинили и током ранијих председавања, наставили смо да промовишемо дијалог и односе међусобног уважавања. Очување експертске сарадње, канала комуникације и дијалога, постављени су као императиви. Верујем да смо током председавања постигли и корак више.

У протеклом периоду наши експерти су размењивали мишљења и договарали решења у областима од заједничког интереса, тежећи консензусу, на којем управо почивају и циљеви Организације. Сувишно је истицати стратешки, инфраструктурни и економски значај црноморског региона и његов огромни потенцијал. Након више од тридесет година постојања, BSEC остаје важан елемент регионалног економског повезивања земаља у овом делу Европе. Стога нам је данас, више него икада раније, важно да се сетимо изворних начела на којима смо успоставили ову Организацију -  сарадња, дијалог, као и одговорно понашање свих актера.

На почетку председавања, истакли смо неколико приоритета на које смо фокусирали своје активности. Сагледавајући реалне могућности, поставили смо наизглед преамбициозне циљеве, које смо захваљујући кооперативности и конструктивности ваших представника ипак успели да постигнемо.

- У организационом смислу, усмерили смо активности ка постизању веће ефикасности рада BSEC. У том правцу, поред повратка на одржавање састанака главних и сродних тела Организације уз физичко присуство делегација, реафирмисали смо и механизам Тројке – уз значајну подршку генералног секретара амб. Команескуа и његовог тима, као и наших молдавских и турских колега.

- Наставили смо и са усклађивањем нашег рада са савременим трендовима и достигнућима, у којима предњаче информационо-технолошки сектор и дигитализација.

-Покренута је иницијатива за ажурирање Економске агенде, важног стратешког документа Организације, који ће трасирати наше даље кораке и, надам се на конкретан, концизан и практичан начин, усмерити наше будуће активности.

- Такође, након двогодишње паузе, 1. јуна о.г. одржан је састанак Пословног савета BSEC – важног члана наше регионалне породице и значајне платформе за дијалог пословних заједница чланица. Потврђено је да динамика наших економских активности тражи блиски контакт, размену информација и интензивну сарадњу привредних представника и да овај форум има потенцијал да ове циљеве оствари, ако не и превазиђе. У том смислу, охрабрује подршка Секретаријата BSEC и конкретни предлози Турске као наредног председавајућег за унапређење рада и овог тела. 

Поштоване колеге,

Вишедимензионални карактер наше сарадње у оквиру BSEC, омогућио је нашим експертима да у претходним месецима дискутују и размењују искуства у  области културе, добре управе и институционалног унапређења, транспорта, образовања и трговине. Нека од њих разматрана су и са становишта употребе дигиталне технологије, што је допринело стицању нових знања, али и успостављању нових контаката међу нама у овој посебно данас важној области од интереса.

И данашња обимна агенда овог састанка резултат је интензивног рада наших експерата и, са задовољством констатујем, што смо у претходном периоду конструктивним приступом и креативним решењима допринели да се извештаји радних група у претходном двогодишњем периоду нађу на дневном реду пред нама и данас потврде.

У томе и лежи потенцијал BSEC – да на темељима струковне сарадње превазилази постојеће изазове и доприноси остваривању циљева од ширег, глобалног значаја.

Република Србија ће, у оквиру BSEC, као поуздан и активни партнер, остати посвећена унапређењу наше сарадње, живота наших грађана и развоју наших држава, препознајући да наша Организација и црноморски регион, данас оптерећени тешким изазовима, имају капацитет и модалитете да учествују и у њиховом решавању.

Узимајући у обзир комплексност политичких прилика у црноморском региону, поштујући све државе чланице и уважавајући њихове разлике, у протеклих шест месеци успели смо да својим активностима остваримо циљеве које смо поставили 1.јануара када смо преузели председавање, фокусирајући се на оно што нам је свима заједничко – јачање сарадње у областима које ће омогућити одрживи развој црноморског региона и свих његових чланица. Као што сам рекао и приликом преузимања председавања – не можемо увек да се слажемо, али апсолутно можемо о свему да разговарамо.

Хвала.“