Starović sa polaznicima francuskog Instituta za nacionalnu odbranu

26. maj 2021.
Državni sekretar Nemanja Starović primio je danas delegaciju francuskog Instituta za visoke studije iz oblasti nacionalne bezbednosti i tom prilikom ih upoznao sa spoljnopolitičkim prioriteta naše zemlje.

Starović je informisao prisutne o toku dijaloga Beograda i Prištine, odnosima Srbije sa EU i NATO, procesu evrointegracija. Takođe, osvrnuo se na zaštitu kulturnog nasleđa na KiM, podsetivši da je od dolaska UNMIK do danas porušeno ili oskrnavljeno više od 150 crkva i manastira na KiM i istakao posebno težak položaj manastira Visoki Dečani, koji je pod zaštitom Uneska.

Državni sekretar se osvrnuo i na tradicionalno francusko-srpsko prijateljstvo i podsetio na dane zajedničke borbe za slobodu tokom Prvog svetskog rata.

Takođe, ukazao je na iskrene i prijateljske odnose predsednika Vučića i Makrona, podsetivši na posetu predsednika Makrona Beogradu pre dve godine, što je u mnogome doprinelo odličnoj saradnje dve zemlje.

Govoreći o ekonomskim odnosima Starović je istakao velike francuske investicije u Srbiji, kao što je ulaganje u Aerodrom „Nikola Tesla“ i budući projekat izgradnje beogradskog metroa.

Starović je upoznao polaznike Instituta o naporima koje Srbija ulaže u borbi protiv korona virusa, i posebno naglasio pomoć koju je naša zemlja pružila zemljama u regionu doniravši 135.000 doza vakcine.