Selaković: Značajan prostor za podsticanje saradnje Srbije i Indonezije u svim oblastima

23. maj 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Džakarti sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi, i tom prilikom istakao da je za našu zemlju Indonezija najvažniji partner u jugoistočnoj Aziji i da je njegova poseta znak naše želje da podstičemo saradnju u svim oblastima.

„Sporazumi koje smo potpisali proteklih meseci i koje ćemo potpisati govore o želji naše dve zemlje, ne samo da imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na vezama iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, već i da smo zemlje fokusirane na budućnost naših građana i ekonomija, i u toj budućnosti Srbija i Indonezija biće prijatelji i pouzdani partneri“, rekao je Selaković u obraćanju novinarima posle sastanka.

Ministar Selaković je zahvalio domaćinima, ne samo na tradicionalnom gostoprimstvu, već i na podršci koju Indonezija pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, izrazivši nadu da će ta podrška biti nastavljena i u budućnosti.

Kada je reč o ekonomskoj Saradnji, dve zemlje prema Selakovićevim rečima imaju brojne neiskorišćene mogućnosti, a jedna od tema današnjih razgovora jeste i izvoz srpskih prehrambenih proizvoda na indonežansko tržište.

Šef srpske diplomatije potvrdio je našu želju i spremnost da unapređujemo saradnju u brojnim oblastima, kao što su poljoprivreda, kultura, obrazovanje, sport i odbrana.

Selaković je indonežansku koleginicu pozvao u zvaničnu posetu Srbiji kako bi razgovori o svestranom jačanju odnosa bili nastavljeni.

Ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi rekla je da je Srbija važan partner Srbije u Evropi, što je potvrđeno i danas potpisanim sporazumom o političkim konsultacijama.

Predmet današnjeg razgovora su, prema njenim rečima, bile brojne teme od zajedničkog interesa i identifikovane su oblasti u kojima je u predstojećem periodu moguće značajno unaprediti saradnju, kao što je trgovina prehrambenim proizvodima.

Kako je istakla, konstatovano je i da u Srbiji postoji potreba za angažovanjem većeg broja radnika iz Indonezije, u oblastima kao što je građevina.

Indonezija, kako je dodala, ima želju da nastavi da investira u Srbiji i zajednički je ocenjeno da je potrebno podstaći veze privrednika.

Šefica indonežanske diplomatije zaključila je da je jedna od tema razgovora bila i situacija u svetu, i ponovila privrženost njene zemlje mirnom rešavanju konflikta i poštovanju principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.