Selaković: Ostrašćeni napadi Mila Đukanovića pokušaji su prikrivanja sopstvenih političkih promašaja

11. sep 2021.
Besmisleni i ostrašćeni napadi predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na predsednika Aleksandra Vučića, nisu ništa drugo do pokušaj da na lažima zasnovanoj retorici nekog prošlog veka i nekih prošlih ljudi pokuša da prikrije svoje političke promašaje, te izazove osećaj tobožnje ugroženosti, a sebe proglasi i predstavi kao spasioca.

Uspeh jednog predsednika države ne meri se zapaljivošću fraza i talentom za proizvođenje konflikta u sopstvenom društvu, već nivoom BDP-a, prosečne plate i kupovne moći građana, kilometrima auto-puteva i pruga, brojem otvorenih novih radnih mesta. Kada neko ne može da se podiči svojim, onda mu smeta tuđi uspeh, a onaj koji je uspešan ruši se svim sredstvima uključujući i gnusne laži. 

Mnogo šuplja priča toliko da zvoni. Optužiti Srbiju da želi Kosovo i Metohiju bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca, ne samo da je neistinito i besmisleno, već govori o autoprojekciji onoga ko je u stanju da tako nešto kaže, jer sve vreme vodi politiku koja negira pravo na postojanje preko 28% sopstvenih građana koji se osećaju i deklarišu kao pripadnici srpskog naroda, negira im pravo na upotrebu jezika i pisma, i nacionalnih simbola. 

Vrhunac bezobrazluka je poređenje Srbije sa nacističkom Nemačkom, a predsednika Vučića sa Hitlerom, samo zato što je predsednik jasno stavio do znanja da Srbija nije i neće biti poligon i tržište za delovanje kriminalnih narko-kartela iz Crne Gore. Izgleda da to najviše boli, koliko god da se neko proglašava zaštitnikom identiteta, žrtvom politike čiji je deo nekada i sam bio i traži saveznike među svima kojima smeta Srbija koja se ekonomski razvija i napreduje, Srbija koja gradi puteve, bolnice i mostove, koja otvara fabrike i privlači najviše investicija u regionu, koja svakome pruža ruku za partnerstvo i saradnju ali i poštuje sebe i svoj narod.

 

Svoj odnos prema Crnoj Gori kao nezavisnoj državi Republika Srbija svedoči svojom politikom, poštujući njen suverenitet i teritorijalnu celovitost, što se ne može reći da Crna Gora pokazuje prema Srbiji. Građani svake države su vlasni da slobodno izražavajući svoju volju biraju svoje rukovodstvo, kao demokratska država Srbija to poštuje i poštovaće, ali će uvek i u svakoj prilici podići glas protiv laži koje je neko u stanju da izrekne na njen račun i na račun predsesnika Srbije, da bi time vodio svoje lične političke borbe i prikrivao neuspehe.