Selaković i Lipavski o situaciji u regionu i geopolitičkim temama

16. maj 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Briselu sa ministrom inostranih poslova Češke Republike Janom Lipavskim.

Selaković je sagovornika informisao o situaciji na zapadnom Balkanu, istakavši da su mir i stabilnost ključni interes Srbije, koja želi da ostane na putu ekonomskog razvoja.

Ministri su razmotrili situaciju u vezi sa sukobima u Ukrajini, posebno se osvrnuvši na političke, energetske i humanitarne aspekte krize.

Šef srpske diplomatije zahvalio je sagovorniku na principijelnoj podršci koju je Češka do sada pružala proširenju EU na zapadni Balkan, i izrazio očekivanje da će ta država nastaviti da aktivno podržava Srbiju u procesu evrointegracija, naročito jer od jula ove godine preuzima šestomesečno predsedavanje EU.

Informišući češkog kolegu o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je preneo našu čvrstu opredeljenost za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji kroz razgovore uz posredovanje EU, ali i konstatovao da Priština jednostranim potezima i odbijanjem da primeni do sada preuzete obaveze konstantno opstruira dijalog.