Jačati saradnju sa Nepalom koja datira još iz perioda PNZ

10. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkom.

Ministar Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, ocenivši da postoji značajan prostor za dalje razvijanje političkog dijaloga.

Selaković je preneo da Srbija pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Nepalom, s obzirom na to da je tesna saradnja ustanovljena još tokom zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, od njegovog osnivanja.

Šef srpske diplomatije posebnu zahvalnost uputio je povodom jasnog stava Nepala po pitanju Kosova i Metohije, izrazivši očekivanje da će Nepal zadržati taj principijelan stav, ali i nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama.

Istakao je da postoji spremnost Srbije za produbljivanje ukupne saradnje, naročito u oblastima poljoprivrede, ekonomije, trgovine, nauke i obrazovanja.

Ovom prilikom, Selaković je sagovornika informisao o ekonomskim prilikama i povoljnoj investicionoj klimi u našoj zemlji, te je uputio poziv nepalskim kompanija da ulažu u Srbiji.

Takođe, ministar Selaković izrazio je nadu da će se nepalski studenti i dalje prijavljivati za stipendije u okviru programa „Svet u Srbiji“ za školovanje u našoj zemlji, i da ćemo i na taj način približiti naše dve države. Istakao je da je Srbija od ove godine učetvorostručila broj stipendija za nepalske studente, na čemu mu je nepalski šef diplomatije zahvalio.