Đurić: Srbija želi dalje unapređenje odnosa sa Nemačkom

05. jun 2024.
U današnjem susretu ministra spoljnih poslova Republike Srbije Marka Đurića i ambasadorke Savezne Republike Nemačke Anke Konrad razmenjena su mišljenja o kontinuitetu bilateralne saradnje i jačanju ekonomskog partnerstva dveju zemalja.

Uz konstataciju da Srbija želi dalje unapređenje odnosa sa Nemačkom, ministar Đurić je ocenio da je politički dijalog između visokih i najviših zvaničnika Srbije i Nemačke redovan i sadržajan, osvrnuvši se tom prilikom na nedavni telefonski razgovor predsednika Aleksandra Vučića i kancelara Olafa Šolca, u kojem je akcenat bio stavljen na odlične ekonomske odnose i snažno prisustvo nemačkih kompanija i investitora u Srbiji.

„Srbija se u poslednjoj deceniji pozicionirala kao stožer postojanosti na Zapadnom Balkanu i kao država koja je orijentisana ka budućnosti i napretku, što i potvrđujemo ostvarenim rezultatima na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu“, ukazao je Đurić.

U kontekstu regionalnog prisustva, ministar je dodao i da je naša zemlja entuzijastična po pitanju učešća u regionalnim inicijativama i procesima, gde cenimo nemački doprinos i podršku, posebno „Berlinskom procesu“ kao veoma dobrom forumu za jačanje saradnje, unapređenje procesa pomirenja i podsticanje regionalnog razvoja.