Skoplje: Sastanak ambasadorke Jovanović sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije

28. feb 2024.
Ambasadorka Republike Srbije u Skoplju Nevena Jovanović sastala se sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Pančetom Toškovskim.

Tom prilikom, konstatovano je da su sveobuhvatni odnosi između dve prijateljske države na izuzetno visokom nivou, kao i da postoji veoma dobra saradnja između resornih ministarstava unutrašnjih poslova, pre svega u okviru komunikacije graničnih policija, kao i saradnje po pitanju borbe protiv ilegalnih migracija i organizovanog kriminala.

Ministar Toškovski posebno je zahvalio ambasadorki Jovanović na razumevanju koje je Republika Srbija pokazala po pitanju problema priznavanja makedonskih ličnih dokumenata (ličnih karata i vozačkih dozvola) na kojima je ispisano staro ime države (Republika Makedonija), s obzirom na to da veliki broj državljana Severne Makedonije nije uspeo da u predviđenom vremenskom periodu zameni lična dokumenta.

Ambasadorka Jovanović je iskoristila priliku da još jednom podvuče značaj negovanja bliskih odnosa između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, uz neizostavnu saradnju između ministarstava unutrašnjih poslova, imajući u vidu da se naše zemlje suočavaju sa zajedničkim izazovima, poput organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnostima i saradnji u okviru Regionalne inicijative za migrante, azil i izbeglice (MARRI).