VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za  boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

 

Državljani R. Srbije ne mogu da uđu u Venecuelu jer su granice zatvorene za ulazak stranih državljana.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Venecuelanske vlasti su propisale da je za putovanje u Venecuelu potrebno pribavljanje obaveznog međunarodnog putnog osiguranja i osiguranja u slučaju gubitka, otimanja ili krađe prtljaga. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci nakon isteka vize, što važi i za regulisanje boravka. Nosioci običnih pasoša Republike Srbije moraju pre dolaska u Venecuelu da pribave vizu u Ambasadi Bolivarske Republike Venecuele u Beogradu, adresa: Sime Lukina Lazića, 011/2668 384, embavenez.serbia@gmail.com. Prilikom izlaska iz Venecuele, na međunarodnim aerodromima se plaća izlazna taksa od 44 USD, a na putevima i brodovima 17.50 USD.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.
 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Putnicima se savetuje da se pre dolaska vakcinišu protiv zaraznih bolesti kao što su tifusna groznica, žuta groznica, hepatitis i kolera. Tokom boravka u ovoj zemlji, preporučuje se korišćenje flaširane vode Aktuelnu situaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/countries/ven/

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija nije povoljna, te se ne preporučuje kretanje u zonama koje nisu namenjene turizmu.

TRANSPORT – Transportna mreža je relativno dobro razvijena. Jedina međunarodna putnička pomorska veza je sa Trinidadom. Postoje dva putna pravca prema drugim zemljama (Brazil i Kolumbija). Tokom turističkog boravka u ovoj zemlji možete upravljati motornim vozilom sa vozačkom dozvolom R. Srbije.

OSTALO – Lokalna valuta je bolivar, dok je američki dolar najtraženija strana moneta. Treba izbegavati nošenje evra, britanske funte ili nekih drugih valuta, jer najveći broj menjačnica neće prihvatiti da ih menja. Na turističkim mestima moguće je plaćanje kreditnim karticama, posebno American Express, Visa, Master Card. To uključuje i kreditne kartice koje su izdale naše banke za upotrebu u inostranstvu.
 

Kontakti:

Prilikom boravka u Venecueli, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Havani, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Venecuelu, putem sledećih kontakt telefona: + 53 72042488 i 72042607, kao i na mobilni + 535 2910430, odnosno putem elektronske adrese. konzsrbhav@gmail.com.