VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana od datuma ulaska
Obični pasoši i druge putne isprave:

Potrebna viza

Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu potrebna je viza

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani R. Srbije mogu da uđu u Kraljevinu Tajland sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovarajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat Kraljevine Tajlanda u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za vize i informacije potrebno je obratiti se Počasnom Konzulatu Kraljevine Tajlanda u Beogradu, ili Ambasadi Tajlanda u Atini. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti za 6 meseci duži od perioda na koji se traži viza, odnosno 18 meseci u cilju regulisanja boravka.
Pri ulasku treba prijaviti carini iznos veći od 20.000 USD.

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zbog tropske klime ponekada se pojavljuju infektivne bolesti, posebno u unutrašnjosti zemlje tako da hranu treba konzumirati samo na proverenim mestima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija na Tajlandu je generalno stabilna. Periodično su zabeleženi manji teroristički napadi, zbog čega je povećano prisustvo vojske. Bezbednosne snage imaju dodatna ovlašćenja, te su moguća ograničenja kretanja u određenim zonama, kao i pretresi zbog potrage za oružjem. U Tajlandu je 01. aprila 2015. godine ukinuto vanredno stanje, osim u južnom delu zemlje, u provincijama ili delovima provincija Patana, Jala, Narativat i Songla, kao i u delovima pograničnih područja sa Kambodžom gde je i dalje na snazi vanredno stanje.
Državljanima R. Srbije, koji borave ili nameravaju da putuju na Tajland, savetuje se da budu oprezni i izbegavaju boravak u oblastima gde je na snazi vanredno stanje, kao i da izbegavaju prisustvo i kretanje u blizini masovnih okupljanja, a naročito ukoliko su političkog karaktera. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Ukoliko budete meta pljačke, potrebno je kontaktirati policiju na broj 191.

TRANSPORT – U Tajlandu su najveći aerodromi u Bangkoku i Puketu.

OSTALO – Nacionalna valuta je bat (u februaru 2021. 1 evro je iznosio oko 36 bata).
Turistički informativni centar: www.tourismthailand.org

Kontakti

Prilikom boravka na Tajlandu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Džakarti, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Tajland, putem sledećih kontakt telefona: +6221/314-35-60, +6221/314-37-20 i elektronske adrese: embjakarta@serbian-embassy.org