VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

  

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Granice Tadžikistana su zatvorene. Međunarodni letovi su obnovljeni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskom, Rusijom i Uzbekistanom. Ulazak je omogućen jedino vazdušnim putem. Tranzit je dozvoljen.
Stranim državljanima je za putovanje u Tadžikistan potrebna važeća viza i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Priznaje se isključivo test brisa na COVID-19 (PCR), dok se rezultati drugih testova ne prihvataju. Putnici imaju obavezu samoizolacije u trajanju od 3 dana po ulasku Tadžikistan.
Strani državljani koji su primili vakcinu protiv COVID-19 mogu preći granicu Tadžikistana samo uz odgovarajući sertifikat. Druga doza mora biti primljena najmanje 30 dana pre prelaska granice. Priznate vakcine su: Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac, CoronaVac.
Za izlazak iz Tadžikistana neophodan je negativan PCR test.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije, za sve vrste putnih isprava, potrebna je viza za ulazak u zemlju koja se dobija u diplomatsko - konzularnim predstavništvima Tadžikistana u inostranstvu. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Tadžikistana u Moskvi.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne traži se posebna vakcinacija prilikom ulaska.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Političko-bezbednosna situacija u Tadžikistanu je u znatnoj meri stabilna, s tim da potencijalni destabilizirajući faktor predstavljaju radikalne islamističke grupe koje su, za sada, pod kontrolom. S obzirom na postojanje određenog stepena kriminala prema stranim turistima, preporučuju se mere opreza.

TRANSPORT – Glavni aerodrom je u Dušanbeu. Postoji svakodnevna veza sa Moskvom, kao i letovi oko tri puta nedeljno sa Alma Atom, Novosibirskom, Biškekom, Samarom, Sankt-peterburgom, Nju Delhijem, Istanbulom i Teheranom. Putevi nisu u najboljem stanju.

OSTALO – Nacionalna valuta je somoni(TJS).
U Moskvi postoji Ambasada Republike Tadžikistan za direktne kontakte ( +7 495 690-41-86).

Kontakti:

Prilikom boravka u Tadžikistanu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Moskvi, Ruska Federacija, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Tadžikistan, putem kontakt telefona: +7495-988-66-45 i elektronske adrese: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs