VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

  

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Sva ograničenja u vezi sa virusom COVID-19 su skinuta. Putovanje i tranzit u Tadžikistanu su dozvoljeni.

Strane putne isprave (pasoši) moraju da budu važeće najmanje 3 meseca od datuma dolaska u Tadžikistan i da ima dve prazne stranice. U slučaju istekle vize, stranac ne može napustiti Tadžikistan, a može biti  i kažnjen.

Redovni komercijalni letovi za i iz Dušanbea su obnovljeni. Negativan PCR test više nije uslov za ukrcavanje na letove za izlazak iz Tadžikistana.

Kopneni granični prelazi između Tadžikistana i Kirgistana, Kine i Avganistana zvanično su zatvoreni za strane putnike. Brojni granični prelazi sa Uzbekistanom otvoreni su za strane putnike sa vizama, kao i za državljane Tadžikistana i Uzbekistana. Kopnena granica između Tadžikistana i Avganistana trenutno ostaje zatvorena.

Za ulazak u Gorno-Badahšanski Autonomni Region, kako iz unutrašnjosti tako i izvan Tadžikistana, potrebna je posebna dozvola unapred pored važeće tadžikistanske vize. Dozvolu se može dobiti i od  Ministarstva spoljnih poslova ili Kancelarije za vize i registracije u Tadžikistanu.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije, za sve vrste putnih isprava, potrebna je viza za ulazak u zemlju koja se dobija u diplomatsko - konzularnim predstavništvima Tadžikistana u inostranstvu. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Tadžikistana u Moskvi.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne traži se posebna vakcinacija prilikom ulaska.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Političko-bezbednosna situacija u Tadžikistanu je u znatnoj meri stabilna, s tim da potencijalni destabilizirajući faktor predstavljaju radikalne islamističke grupe koje su, za sada, pod kontrolom. S obzirom na postojanje određenog stepena kriminala prema stranim turistima, preporučuju se mere opreza.

TRANSPORT – Glavni aerodrom je u Dušanbeu. Postoji svakodnevna veza sa Moskvom, kao i letovi oko tri puta nedeljno sa Alma Atom, Novosibirskom, Biškekom, Samarom, Sankt-peterburgom, Nju Delhijem, Istanbulom i Teheranom. Putevi nisu u najboljem stanju.

OSTALO – Nacionalna valuta je somoni(TJS).
U Moskvi postoji Ambasada Republike Tadžikistan za direktne kontakte ( +7 495 690-41-86).

Kontakti:

Prilikom boravka u Tadžikistanu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Moskvi, Ruska Federacija, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Tadžikistan, putem kontakt telefona: +7495-988-66-45 i elektronske adrese: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs