VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

 
REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

 

Državljani Srbije mogu da uđu u Liban. Neophodni su negativan PCR test, ne stariji od 96 sati i polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva lečenje COVID-19. Deci mlađoj od 12 godina nije potreban test. Lica koja su se vakcinisala, umesto PCR testa, prilažu dokaz da su primili drugu dozu vakcine protiv COVID-19. Pre putovanja potrebno je izvršiti registraciju putem sledeće internet stranice: https://covid.pcm.gov.lb, na kojoj se takođe mogu pronaći dodatne korisne informacije.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima diplomatskih i službenih pasoša viza nije potrebna za boravak do 90 dana. Nosiocima običnih pasoša potrebna je viza za Libansku Republiku koja se može dobiti na graničnim prelazima, bez posebnih uslova za period boravka od 30 dana. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti minimum 3 meseca od vremena ulaska u državu.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cene zdravstvenih usluga su znatno skuplje nego kod nas, savetujemo posedovanje međunarodnog zdravstvenog osiguranja. Obavezno je konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja, sem da je voće i povrće neophodno dobro oprati flaširanom vodom.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Državljanima Republike Srbije koji nameravaju da putuju u Liban ili borave u njemu, usled opasnosti od mogućih terorističkih napada, savetujemo dodatne mere opreza. Preporučuje se izbegavanje mesta masovnih okupljanja, uključujući hotele, restorane i barove, turističke lokacije, pijace, tržne centre koje većinom posećuju turisti. Građanima se ne preporučuje putovanja u severni deo Libana, pogranične delove prema Siriji i Izraelu i na područja gde se nalaze palestinski izbeglički kampovi. Našim građanima se savetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i sarađuju sa njima.

TRANSPORT – Jedini međunarodni aerodrom u Libanskoj Republici je aerodrom „Rafik Hariri" u Bejrutu, ka kojem sve veće svetske avio-kompanije imaju letove, pored nacionalne avio-kompanije MEA. Pored Bejruta, najveće libanske luke su Tripoli na severu i Saida na jugu zemlje. Putnička železnička mreža u regionu nije razvijena, prevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Osnovno sredstvo gradskog prevoza su mini-busevi i taksi vozila. Ne postoje obeležene stanice, ali ukoliko podignete ruku, vozač mini-busa će stati a vozaču treba napomenuti gde hoćete da izađete. Taksi vozači uglavnom ne koriste taksimetre, pa je potrebno pre započinjanja vožnje ugovoriti cenu. Putna mreža u regionu je dosta razgranata i putevi su uglavnom dobri, iako je auto-puteva vrlo malo. Za one koji se odluče da samostalno voze, treba imati na umu da je glavno pravilo u vožnji da nema pravila, pa prema tome treba biti naročito oprezan. Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Napominjemo da dizel vozilima nije dozvoljen ulazak u Liban.

OSTALO – Nacionalna valuta je libanska lira (LBP). Zvaničan kurs za nacionalnu valutu 1 libansku liru (LBP) iznosi: 1 USD -1507 LBP, 1 EUR 1812, ali zbog inflacije i dnevnih promena kursa, predlažemo zamenu deviza u zvaničnim menjačnicama. Platne kartice je moguće koristiti u većini objekata u Libanu.
„Cenkanje" pri kupovini (i to naročito u „sukovima" ili uličnim radnjama) je deo ovdašnje kulture.
Trebalo bi poštovati generalna pravila pristojnog ponašanja i oblačenja, posebno kada su u pitanju osobe ženskog pola.

Kontakti:

Prilikom boravka u Libanskoj Republici za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bejrutu, putem sledećeg kontakt telefona: +961 922 12 56, +9619221257 i elektronske adrese: beirut.dkp@gmail.com.