VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoliko ne napušta aerodromsku međunarodnu zonu

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije mogu da uđu u Južnoafričku Republiku ili tranzitiraju. Neophodna je važeća viza ili dozvola boravka. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, je neophodan ukoliko lice dolazi iz zemlje visokog rizika (spisak dostupan: http://www.dha.gov.za/index.php/list-of-high-risk-covid-19-countries ). Po dolasku u JAR, svi putnici se podvrgavaju zdravstvenom pregledu. U slučaju da lice, i pored negativnog testa, ima povišenu telesnu temperaturu, biće upućeno u 10-dnevni karantin o sopstvenom trošku. Svi putnici moraju da imaju regulisano zdravstveno osiguranje.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Vize su potrebne, uključujući i za nosioce putnog lista u tranzitu. Rok važenja pasoša radi putovanja mora biti 6 meseci od dana planiranog ulaska. Dodatno, moraju postojati dve slobodne stranice u pasošu prilikom ulaska u zemlju. Trenutno, za ulazak ili izlazak iz zemlje putem aviona je neophodan negativan PCR test na COVID-19 ili će turisti biti smešteni, o njihovom trošku, u bolničke centre, u trajanju od najmanje 10. dana.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE:

 

TRANSPORT – Radi upravljanja motornim vozilom, pored nacionalne vozačke dozvole, neophodno je posedovati međunarodnu vozačku dozvolu, odnosno zvanični prevod iste na engleski jezik sačinjen u diplomatsko-konzularnom predstavništvu R.Srbije u JAR. Opšti preduslov je da su nacionalna ili međunarodna vozačka dozvola izdati pre datuma odobrenja privremenog ili stalnog boravka.

 

OSTALO – Električna energija je 220V/50, odnosno potreban je odgovarajući adapter, koji se može kupiti u skoro svakoj samoposluzi. Zvanični jezik je engleski.

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Južnoafričkoj Republici, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji (adresa: 163, Maraisstreet, Brooklyn 0181, P.O.B 13026, HATFIELD 0028, PRETORIJA, JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA), putem sledećeg kontakt telefona: + 27 (0) 12 460 56 26 i elektronske adrese: info@srbembassy.org.za