VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: potrebna viza – odluka Vlade Indonezije, važi privremeno dok traje pandemija COVID 19
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoliko ne napušta međunarodnu zonu aerodroma

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani R. Srbije ne mogu da uđu u Indoneziju, niti da tranzitiraju, osim lica koji imaju stalnu (KITAP) ili privremenu boravišnu dozvolu (KITAS). Negativan test na koronu je neophodan. Ukoliko se pri ulasku ne poseduje test, organizuje se testiranje i rezultat se čeka u za to određenim hotelima od strane indonežanskih vlasti. Pre putovanja, potrebno je kontaktirati najbližu ambasadu Indonezije.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Viza je potrebna, ako se traži zbog zasnivanja radnog odnosa ili za posete novinara, kao i za period boravak duži od 30 dana i treba je obezbediti pre odlaska u Indoneziju. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci duži od perioda na koji se traži viza, dok je, za podnošenje zahteva za regulisanje boravka, taj rok 18 meseci.
Pasoš mora imati dovoljan broj praznih strana za viznu nalepnicu. Pri ulasku u Indoneziju ne traži se posedovanje polise zdravstvenog osiguranja, dokaza o vakcinaciji, niti određena svota novca. Više informacija može se naći na sajtu Generalnog direktorata carina www.beacukai.go.id, telefon: 1500-225 (pozivni broj za Indoneziju je +62)
U slučaju podnošenja zahteva za vizu za Indoneziju potrebno je obratiti se Ambasadi Indonezije u Beogradu.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – U pojedinim delovima Indonezije raširene su bakterijska oboljenja, hepatitis A i E, pa se savetuje isključivo korišćenje flaširane vode. Za strance je najsigurnije da tokom boravka konzumiraju isključivo termički obrađenu hranu, jer u suprotnom ona mora da bude oprana u rastvoru hipermangana pre upotrebe. Postoji opasnost i od dobijanja dengi groznice, zbog čega se sugeriše korišćenje sredstava protiv ujeda komaraca. U pojedinim delovima Indonezije postoji i opasnost od malarije. Ne postoji obaveza vakcinacije prilikom putovanja za Indoneziju, ali treba preduzimati sve pomenute mere predostrožnosti. Vrlo je važno izbegavati ishranu na ulici.
Zdravstvena zaštita u Indoneziji je prilično nerazvijena, kada se ima u vidu položaj običnog stanovništva. Cene bolničkih i lekarskih usluga veoma variraju, i počinju od 50 evra za običan pregled. Postoji veći broj bolničkih institucija od koji navodimo sam neke: Brawijaya Women&Children Hospital-Džakarta (62-21 721-1337);
Metropolitan Medical Centre-Džakarta, tel. 021-5203435; BIMC Hospital Bali-Kuta (tel. 62-361-761263).

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Prisutan je rizik od terorističkih napada, zbog čega Vlada preduzima mere prevencije i kontrole (poslednji teroristički napad desio se u centralnom Sulaveziju u novembru 2020.). Državljanima R.Srbije koji nameravaju da putuju u Indoneziju preporučuje se poseban oprez na javnim mestima, izbegavanje masovnih skupova i mesta većeg okupljanja, kao i posete većim tržnim centrima. Našim građanima se savetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i sarađuju sa njima.
U Indoneziji su poznati problemi sa piraterijom i otmicama brodova u Južnom kineskom moru i u oblasti Molučkih ostrva. Kriminal, pljačka i korupcija su dosta rašireni.
Preporučuje se kretanje samo u sigurnim delovima grada, bez nošenja vrednih stvari. Ukoliko se dogode incidenti potrebno ih je prijaviti policiji.
Savetuju se uobičajene mere predostrožnosti u pogledu ličnih dokumenata čiji eventualni gubitak treba odmah prijaviti Ambasadi R. Srbije u Džakarti.

TRANSPORT – Najveći aerodromi su u Džakarti i na Baliju. U zemlji ima još oko 150 aerodroma. Najveća luka je u Džakarti.
Kvalitet i razvijenost putne infrastrukture je na relativno niskom nivou, posebno van glavnog grada (Indonezija ima oko 8500 km pruga i 438000 km puteva). Saobraćajna kultura je nerazvijena, gužve su česte, a propisi se ne poštuju. Naročito je teško pešacima jer često nema pešačkog prelaza i trotoara. Za upravljanje motornim vozilom je potrebna međunarodna vozačka dozvola. U Džakarti postoji veoma ograničen javni gradski prevoz, (nekoliko linija), pa se stranci najčešće oslanjaju na usluge taksija, a najrasprostranjenije su kompanije Blue Bird i Silver Bird.

OSTALO – Nacionalna valuta u Indoneziji je rupija (jedan evro vredeo je u januaru 2021. oko 16.900 rupija, s tim sto kurs svakodnevno varira). Visa i Master Card se široko koriste.
Pri oblačenju treba uzeti u obzir da se radi o tropskoj klimi, gde su česti jaki pljuskovi, koji dovode i do poplava. Problem za strance je i sporazumevanje na stranom jeziku.
Korisni linkovi: https://www.indonesia.travel/id/en/home; turistička organizacija na Baliju - https://balitourismboard.or.id/

 

Kontakti

Prilikom boravka u Indoneziji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Džakarti, putem sledećih kontakt telefona: +6221/314-35-60, +6221/314-37-20 i elektronske adrese: embjakarta@serbian-embassy.org