VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: potrebna viza – odluka Vlade Indonezije, važi privremeno dok traje pandemija COVID 19
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoliko ne napušta međunarodnu zonu aerodroma

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima Republike Srbije je potrebna viza za putovanje u R. Indoneziju. Državljanima R. Srbije je omogućeno da pribave vizu po dolasku (takozvana Visa On Arrival). Na aerodromu se plaća 35 američkih dolara i važi 30 dana (produžetak boravka je moguć, ali samo uz saglasnost lokalnih imigracionih vlasti). Više informacija se može pronaći na linku:
https://www.kemlu.go.id/belgrade/en/pages/kunjungan_saat_kedataangan/360/about-service
Počev od 14. februara 2024. godine svi strani državljani koji dolaze na ostrvo Bali biće u obavezi da plate turističku taksu u iznosu od 150.000 rupija (oko 9 evra).
Ovo važi kako za putnike koji direktno dolaze iz inostranstva na Bali, tako i za one strance koji na Bali putuju iz nekog drugog dela Indonezije.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE
ZDRAVSTVENA SITUACIJA – U pojedinim delovima Indonezije raširene su bakterijska oboljenja, hepatitis A i E, pa se savetuje isključivo korišćenje flaširane vode. Za strance je najsigurnije da tokom boravka konzumiraju isključivo termički obrađenu hranu, jer u suprotnom ona mora da bude oprana u rastvoru hipermangana pre upotrebe. Postoji opasnost i od dobijanja dengi groznice, zbog čega se sugeriše korišćenje sredstava protiv ujeda komaraca. U pojedinim delovima Indonezije postoji i opasnost od malarije. Ne postoji obaveza vakcinacije prilikom putovanja za Indoneziju, ali treba preduzimati sve pomenute mere predostrožnosti. Vrlo je važno izbegavati ishranu na ulici.
Zdravstvena zaštita u Indoneziji je prilično nerazvijena, kada se ima u vidu položaj običnog stanovništva. Cene bolničkih i lekarskih usluga veoma variraju, i počinju od 50 evra za običan pregled. Postoji veći broj bolničkih institucija od koji navodimo sam neke: Brawijaya Women&Children Hospital-Džakarta (62-21 721-1337);
Metropolitan Medical Centre-Džakarta, tel. 021-5203435; BIMC Hospital Bali-Kuta (tel. 62-361-761263).

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Prisutan je rizik od terorističkih napada, zbog čega Vlada preduzima mere prevencije i kontrole (poslednji teroristički napad desio se u centralnom Sulaveziju u novembru 2020.). Državljanima R.Srbije koji nameravaju da putuju u Indoneziju preporučuje se poseban oprez na javnim mestima, izbegavanje masovnih skupova i mesta većeg okupljanja, kao i posete većim tržnim centrima. Našim građanima se savetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i sarađuju sa njima.
U Indoneziji su poznati problemi sa piraterijom i otmicama brodova u Južnom kineskom moru i u oblasti Molučkih ostrva. Kriminal, pljačka i korupcija su dosta rašireni.
Preporučuje se kretanje samo u sigurnim delovima grada, bez nošenja vrednih stvari. Ukoliko se dogode incidenti potrebno ih je prijaviti policiji.
Savetuju se uobičajene mere predostrožnosti u pogledu ličnih dokumenata čiji eventualni gubitak treba odmah prijaviti Ambasadi R. Srbije u Džakarti.

TRANSPORT – Najveći aerodromi su u Džakarti i na Baliju. U zemlji ima još oko 150 aerodroma. Najveća luka je u Džakarti.
Kvalitet i razvijenost putne infrastrukture je na relativno niskom nivou, posebno van glavnog grada (Indonezija ima oko 8500 km pruga i 438000 km puteva). Saobraćajna kultura je nerazvijena, gužve su česte, a propisi se ne poštuju. Naročito je teško pešacima jer često nema pešačkog prelaza i trotoara. Za upravljanje motornim vozilom je potrebna međunarodna vozačka dozvola. U Džakarti postoji veoma ograničen javni gradski prevoz, (nekoliko linija), pa se stranci najčešće oslanjaju na usluge taksija, a najrasprostranjenije su kompanije Blue Bird i Silver Bird.

OSTALO – Nacionalna valuta u Indoneziji je rupija (jedan evro vredeo je u januaru 2021. oko 16.900 rupija, s tim sto kurs svakodnevno varira). Visa i Master Card se široko koriste.
Pri oblačenju treba uzeti u obzir da se radi o tropskoj klimi, gde su česti jaki pljuskovi, koji dovode i do poplava. Problem za strance je i sporazumevanje na stranom jeziku.
Korisni linkovi: https://www.indonesia.travel/id/en/home; turistička organizacija na Baliju - https://balitourismboard.or.id/

Kontakti:
Prilikom boravka u Indoneziji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Džakarti, putem sledećih kontakt telefona: +6221/314-35-60, +6221/314-37-20 i elektronske adrese: embjakarta@serbian-embassy.org