ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: потребна виза – одлука Владе Индонезије, важи привремено док траје пандемија COVID 19
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим уколико не напушта међународну зону аеродрома

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Због пандемије, за улазак у Индонезију потребна је виза. Такође у Индонезију могу ући и држављани Србије који имају сталну (KITAP) или привремену боравишну дозволу (KITAS). Странци који улазе на територију Индонезије треба да поседују сертификате о вакцинацији (нема карантина за оне који су примили пуну дозу вакцине најмање 14 дана пре датума доласка у Индонезију), негативан тест на Корону (не старији од 48 сати) и уколико је телесна тепмература особе која улази у Индонезију нижа од 37,5 С не ради се поново PCR тест.
С обзиром да је за улазак у Индонезију потребна виза као и због сталних промена у вези уласка у погледу Covida, потребно је контактирати Амбасаду Индонезије у Београду.      

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Виза је потребна, ако се тражи због заснивања радног односа или за посете новинара, као и за период боравак дужи од 30 дана и треба је обезбедити пре одласка у Индонезију. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци дужи од периода на који се тражи виза, док је, за подношење захтева за регулисање боравка, тај рок 18 месеци.
Пасош мора имати довољан број празних страна за визну налепницу. При уласку у Индонезију не тражи се поседовање полисе здравственог осигурања, доказа о вакцинацији, нити одређена свота новца. Више информација може се наћи на сајту Генералног директората царина www.beacukai.go.id, телефон: 1500-225 (позивни број за Индонезију је +62)
У случају подношења захтева за визу за Индонезију потребно је обратити се Амбасади Индонезије у Београду.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У појединим деловима Индонезије раширене су бактеријска обољења, хепатитис А и Е, па се саветује искључиво коришћење флаширане воде. За странце је најсигурније да током боравка конзумирају искључиво термички обрађену храну, јер у супротном она мора да буде опрана у раствору хипермангана пре употребе. Постоји опасност и од добијања денги грознице, због чега се сугерише коришћење средстава против уједа комараца. У појединим деловима Индонезије постоји и опасност од маларије. Не постоји обавеза вакцинације приликом путовања за Индонезију, али треба предузимати све поменуте мере предострожности. Врло је важно избегавати исхрану на улици.
Здравствена заштита у Индонезији је прилично неразвијена, када се има у виду положај обичног становништва. Цене болничких и лекарских услуга веома варирају, и почињу од 50 евра за обичан преглед. Постоји већи број болничких институција од који наводимо сам неке: Brawijaya Women&Children Hospital-Џакарта (62-21 721-1337);
Metropolitan Medical Centre-Џакарта, тел. 021-5203435; BIMC Hospital Bali-Kuta (tel. 62-361-761263).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Присутан је ризик од терористичких напада, због чега Влада предузима мере превенције и контроле (последњи терористички напад десио се у централном Сулавезију у новембру 2020.). Држављанима Р.Србије који намеравају да путују у Индонезију препоручује се посебан опрез на јавним местима, избегавање масовних скупова и места већег окупљања, као и посете већим тржним центрима. Нашим грађанима се саветује да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава локалних органа и сарађују са њима.
У Индонезији су познати проблеми са пиратеријом и отмицама бродова у Јужном кинеском мору и у области Молучких острва. Криминал, пљачка и корупција су доста раширени.
Препоручује се кретање само у сигурним деловима града, без ношења вредних ствари. Уколико се догоде инциденти потребно их је пријавити полицији.
Саветују се уобичајене мере предострожности у погледу личних докумената чији евентуални губитак треба одмах пријавити Амбасади Р. Србије у Џакарти.

ТРАНСПОРТ – Највећи аеродроми су у Џакарти и на Балију. У земљи има још око 150 аеродрома. Највећа лука је у Џакарти.
Квалитет и развијеност путне инфраструктуре је на релативно ниском нивоу, посебно ван главног града (Индонезија има око 8500 км пруга и 438000 км путева). Саобраћајна култура је неразвијена, гужве су честе, а прописи се не поштују. Нарочито је тешко пешацима јер често нема пешачког прелаза и тротоара. За управљање моторним возилом је потребна међународна возачка дозвола. У Џакарти постоји веома ограничен јавни градски превоз, (неколико линија), па се странци најчешће ослањају на услуге таксија, а најраспрострањеније су компаније Blue Bird и Silver Bird.

ОСТАЛО – Национална валута у Индонезији је рупија (један евро вредео је у јануару 2021. око 16.900 рупија, с тим сто курс свакодневно варира). Visa и Master Card се широко користе.
При облачењу треба узети у обзир да се ради о тропској клими, где су чести јаки пљускови, који доводе и до поплава. Проблем за странце је и споразумевање на страном језику.
Корисни линкови: https://www.indonesia.travel/id/en/home; туристичка организација на Балију - https://balitourismboard.or.id/

 

Контакти

Приликом боравка у Индонезији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Џакарти, путем следећих контакт телефона: +6221/314-35-60, +6221/314-37-20 и електронске адресе: embjakarta@serbian-embassy.org