VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza (viza se izdaje na period do 30 dana, moguće je produženje na još 60 dana)
Napomena:  

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u Honduras, državljanima R. Srbije je potrebna viza. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Hondurasa u Rimu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 3 meseca, dok dužina boravka prilikom regulisanja boravka, zavisi od roka važenja pasoša.
Pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnom prelazu nije moguće.
Novčani iznos preko 10.000 USD se prijavljuje, a pri ulasku i izlasku iz zemlje se plaća taksa u iznosu od 27 USD. Takođe, prilikom ulaska i izlaska iz zemlje neophodno je popuniti imigracioni obrazac.
Za unošenje lovačkog oružja potrebno je pribaviti dozvolu.
Kućni ljubimci se mogu uneti uz prezentaciju potvrde od veterinarske ustanove iz Srbije o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila.
Mlečni proizvodi se ne smeju unositi.
 

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Dokaz o vakcinaciji i zdravstveno osiguranje nisu neophodni, ali se preporučuje putno zdravstveno osiguranje.
Preporučuje se flaširana voda, izbegavanje ishrane na uličnim kioscima i korišćenje repelenata.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Rizici od kriminala su visoki. Potrebna je povećana pažnja zbog rasprostranjene ulične delikvencije, aktivnosti kriminalnih narko grupa. Zbog visokog bezbednosnog rizika ne preporučuje se izlazak van centralne gradske zone u Tegusigalpi, kao ni odlazak na putovanja po zabačenim delovima u unutrašnjosti zemlje, posebno to nije preporučljivo u noćnim satima. Takođe, ne preporučuje se zaustavljanje taksi vozila na javnim putevima.
Prirodne nepogode su česte. U periodu pojave uragana, od maja do novembra, prisutan je rizik od snažnih oluja, obilnih kiša i klizišta, uz mogućnost povremenih zemljotresa, zbog trusnog područja ove zemlje. Preporučuje se lagana odeća tokom cele godine.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi su Tonkontin i Puerto Kortez. Postoji železnički saobraćaj, kvalitet putne mreže varira, autoput Panameriken je generalno u dobrom stanju.
Motornim vozilom se može upravljati sa vozačkom dozvolom iz R.Srbije, a potrebno je posedovati polisu osiguranja od odgovornosti koja se pribavlja pri ulasku u zemlju.

OSTALO – Lokalna valuta je lempira (HNL). U turističkim mestima je prihvaćen i USD. Moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice.

Kontakti:
Prilikom boravka u Hondurasu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Meksiku koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Honduras, putem sledećeg kontakt telefona: (+52 55) 5520 0524 i elektronske adrese: embajadaserbia@alestra.net.mx