VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak u Etiopiju.
Viza se pribavlja u Ambasadi Etiopije u Rimu ili preko veb-sajta etiopske vlade https://www.evisa.gov.et/ u jednostavnijem i jeftinijem postupku.
Za ulazak u Etiopiju neophodno je posedovanje potvrde o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton") i protiv kolere ako se dolazi iz područja zahvaćenog epidemijom.
Potrebno je prijaviti unošenje gotovog novca u stranoj valuti ako je iznos veći od 3.000 USD, a posebna pravila važe za unošenje i iznošenje zlata (do 100 grama) i dragog kamenja (do 30 grama).
Zabranjeno iznošenje više od 200 etiopskog bira (oko sedam evra) i više od 3.000 USD, u bilo kojoj valuti, ukoliko nije izvršena prijava pri ulasku.
Dozvoljeno je uneti dva boksa cigareta, dve boce pića i do pola litra parfema.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Pored vakcinacije protiv žute groznice, preporučuje se vakcinacija i protiv hepatitisa i meningitisa. Epidemije kolere povremeno prisutne, a malarija rasprostranjena u oblastima niže nadmorske visine (ne i u Adis Abebi), te se savetuje upotreba sredstava za odbijanje komaraca, ali i uzimanje antimalarika.
Opšta sanitarna situacija je nezadovoljavajuća.
Za piće se koristi isključivo flaširana voda, a posebnu pažnju potrebno posvetiti temeljnom pranju voća i povrća.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - S obzirom na nepovoljnu bezbednosnu situaciju, posebno u severnim delovima zemlje usled oružanih sukoba koji traju od novembra 2020. godine, državljanima Republike Srbije se savetuje da se uzdrže od putovanja u Etiopiju.  Bezbednosna situacija u zemlji je dodatno pogoršana od sredine oktobra 2021. godine usled čega je uvedeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.
Državljanima Republike Srbije koji već borave u Etiopiji preporučuje se da preispitaju razloge svog daljeg boravka u Etiopiji, te da u slučaju da ne postoje posebni poslovni ili porodični razlozi, iskoriste mogućnosti komercijalnih linija za povratak u zemlju.

OSTALO – Elementarne nepogode, naročito poplave, moguće u kišnoj sezoni (jun-oktobar). Lokalna valuta je etiopski bir i jedino je sredstvo plaćanja u zemlji. Zamena stranog novca (evro i dolar su najrasprostranjeniji) moguća je u bankama.
Platne kartice, u načelu, moguće je koristiti, ali pre svega u Adis Abebi, ali je i tu broj mesta na kojima postoje terminali za platne kartice i bankomata mali, pa se ne preporučuje oslanjanje na ovakav vid plaćanja i uzimanja novca.
Etiopija je multikonfesionalna zemlja. U muslimanskim krajevima treba voditi računa o oblačenju. Uopšte, lokalno stanovništvo, i hrišćani i muslimani, jeste konzervativno, pa obavezno treba tražiti dozvolu za fotografisanje ljudi, životinja i objekata. Zabranjeno je slikanje vladinih zgrada, mostova, brana i sličnih građevina.
Stranci u Etiopiji, po pravilu, poseduju lokalne vozače dozvole.
Pre polaska potrebno je proveriti da li operater mobilne telefonije čije usluge putnik koristi ima ugovor o romingu sa Etio-telekomom.

Kontakti:
Prilikom boravka u Etiopiji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju, koja nerezidencijalno pokriva  Etiopiju, (adresa: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), putem sledećih kontakt telefona: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 i elektronskih adresa: nairobi@embassyofserbia.or.ke  i consular@embassyofserbia.or.ke