ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Р. Србије могу улазити у Етиопију. Потребан је негативан тест не старији од 120 сати. Обавезна је изолација од 7 дана.
Путницима у транзиту није потребан тест. Уколико је транзит дужи од 24 сата, обавезна је изолација у за то одређеном хотелу.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Републике Србије потребна је виза за улазак у Етиопију.
Виза се прибавља у Амбасади Етиопије у Риму или преко веб-сајта етиопске владе https://www.evisa.gov.et/ у једноставнијем и јефтинијем поступку.
За улазак у Етиопију неопходно је поседовање потврде о вакцинацији против жуте грознице („жути картон") и против колере ако се долази из подручја захваћеног епидемијом.
Потребно је пријавити уношење готовог новца у страној валути ако је износ већи од 3.000 УСД, а посебна правила важе за уношење и изношење злата (до 100 грама) и драгог камења (до 30 грама).
Забрањено изношење више од 200 етиопског бира (око седам евра) и више од 3.000 УСД, у било којој валути, уколико није извршена пријава при уласку.
Дозвољено је унети два бокса цигарета, две боце пића и до пола литра парфема.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Поред вакцинације против жуте грознице, препоручује се вакцинација и против хепатитиса и менингитиса. Епидемије колере повремено присутне, а маларија распрострањена у областима ниже надморске висине (не и у Адис Абеби), те се саветује употреба средстава за одбијање комараца, али и узимање антималарика.
Општа санитарна ситуација је незадовољавајућа.
За пиће се користи искључиво флаширана вода, а посебну пажњу потребно посветити темељном прању воћа и поврћа.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Грађанима Републике Србије који намеравају да путују у Етиопију саветује се додатан опрез и праћење информација о безбедносној ситуацији.
Безбедносна ситуације неповољна је у деловима Сомалског региона (на истоку) и Оромије (центар, југ и запад), али и у Афару (североисток) и Гамбели (запад), док је на северу земље (Тигреј) проглашено ванредно стање и у току је отворени оружани сукоб снага савезне владе и регионалних формација.
У наведеним, али и дугим деловима земље, постоји опасност од тероризма, а скоро у свим крајевима могући су и немири и сукоби.
У Адис Абеби ниво криминалитета је у порасту. Треба имати у виду ситне крађе и џепарења, али и све више случајева разбојништава, као и присуство превараната и самонаметнутих водича.

ОСТАЛО – Елементарне непогоде, нарочито поплаве, могуће у кишној сезони (јун-октобар). Локална валута је етиопски бир и једино је средство плаћања у земљи. Замена страног новца (евро и долар су најраспрострањенији) могућа је у банкама.
Платне картице, у начелу, могуће је користити, али пре свега у Адис Абеби, али је и ту број места на којима постоје терминали за платне картице и банкомата мали, па се не препоручује ослањање на овакав вид плаћања и узимања новца.
Етиопија је мултиконфесионална земља. У муслиманским крајевима треба водити рачуна о облачењу. Уопште, локално становништво, и хришћани и муслимани, јесте конзервативно, па обавезно треба тражити дозволу за фотографисање људи, животиња и објеката. Забрањено је сликање владиних зграда, мостова, брана и сличних грађевина.
Странци у Етиопији, по правилу, поседују локалне возаче дозволе.
Пре поласка потребно је проверити да ли оператер мобилне телефоније чије услуге путник користи има уговор о ромингу са Етио-телекомом.

Контакти:

Приликом боравка у Етиопији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Адис Абеби путем следећег контакт телефона: +251911508443 и електронске адресе: serbambadis@yahoo.com.