Zvaničan naziv
REPUBLIKA SLOVENIJA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Ljubljana
Šef države
Borut Pahor
Predsednik Vlade
Janez Janša
Ministar spoljnih poslova
Anže Logar
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
9. decembra 2000. godine.

Politički odnosi

Aktuelni bilateralni odnosi su razvijeni, karakteriše ih svestrana saradnja i dinamičan politički dijalog na svim nivoima. Dostignuti nivo odnosa potvrđuje činjenica da je do sada održano pet zajedničkih sednica dve Vlade. PR R. Srbije A. Vučić je 2020. učestvovao na Bledskom strateškom forumu. Tokom 2019. održana je Peta zajednička sednica dve Vlade u Novom Sadu, PPV i MSP R. Srbije I. Dačić učestvovao je na Bledskom strateškom forumu, tadašnja predsednica NS R. Srbije M. Gojković je boravila u zvaničnoj poseti R. Sloveniji. R. Srbiju su tokom 2019. posetili: PR R. Slovenije B. Pahor koji je učestvovao na 4. Regionalnoj konferenciji mladih u Novom Sadu, tadašnji PV R. Slovenije Marjan Šarec, MIP R. Slovenije M. Cera.

 

Ekonomski odnosi

Postoji permanentan rast trgovinske razmene između Srbije i Slovenije. U periodu januar-novembar 2020.g. izvoz robe u Sloveniju iznosio je 484,8 miliona evra (Srbija je 10. trgovinski partner po vrednosti izvoza), a uvoz robe iz Slovenije 588,3 miliona evra (Srbija je 7. trgovinski partner po vrednosti uvoza). U 2019.g. izvoz robe u Sloveniju bio je 570,7 miliona evra, dok je ukupan uvoz bio 574,7 miliona evra. Ukupna robna razmena u 2019.g. između R. Srbije i R. Slovenije je iznosila 1,155 milijardi evra.

Više od 4.400 firmi iz Srbije i Slovenije je u 2019.g. bilo aktivno na oba tržišta, ne samo kroz trgovinu, već i kroz investicije.
Slovenija je jedan od najvećih investitora, a u Srbiji uspešno posluje preko 1.200 slovenačkih kompanija sa većinski slovenačkim kapitalom koje upošljavaju oko 25.000 radnika. Prema slovenačkim statističkim podacima, R. Srbija je na prvom mestu po vrednosti slovenačkih investicija u inostranstvu.
Vrednost slovenačkih investicija u R. Srbiju, uključujući ulaganje NLB u Komercijalnu banku, je preko 1,6 milijardi evra. Najveće slovenačke investicije između ostalih su Pošte Slovenije u logističku kompaniju Interevropa (100 miliona evra), Don Don koji posluje od 2008.g. i najveća je pekarska kompanija, Gorenje, Impol, Triglav osiguranje, Merkator, Merkur itd.
Srpski investitor „Komtrejd" je 2008.g. preuzeo slovenački Hermes Softlab i zapošljava 600 IT stručnjaka na tri lokacije u Sloveniji. Trend povećanja srpskih investicija u R. Sloveniji je uočen naročito u oblasti turizma. Prisutna MK grupa, kupovinom hotela „Kempinski" u Portorožu, aerodroma u Portorožu, kao i većinskog paketa akcija Gorenjske banke, a Delta hoding je investirao u izgradnju hotela „Interkontinental" u Ljubljani i planira da gradi hotel Holidej in čije se početak gradnje očekuje uskoro.

 

Ugovorno stanje

Trenutno je na snazi 49 sporazuma /protokola i MoR.

Sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji između savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Slovenije, potpisan 23.03.2001. godine

Ugovor između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Slovenije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu, potpisan 11.06.2003. godine

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o policijskoj saradnji, potpisan 14.11.2012. godine,

Protokol između ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja, potpisan 02.10.2013. godine

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Republike Srbije u Republici Sloveniji, potpisan 01.02.2018. godine.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Ljubljani: http://ljubljana.mfa.gov.rs/lat/

Ambasada Republike Slovenije u Beogradu: http://www.beograd.veleposlanistvo.si/index.php?id=20&L=9

Odeljenje za susedne i zemlje Jugoistočne Evrope: Tel: 011/306 8280, E-pošta: osz@mfa.rs