Zvaničan naziv
Republika Kuba
Državno uređenje
Socijalistička država
Glavni grad
Havana
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
4. novembar 1902. godine

Politički odnosi

Bilateralne odnose tradicionalno je karakterisao intenzivan dijalog, visok stepen razumevanja i bliskosti političkih pozicija u odnosu na ključna međunarodna pitanja. U skladu sa prijateljskim odnosima, Republika Srbija i Republika Kuba zajednički su posvećene daljem jačanju svih oblika saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.
Predsednik R. Srbije A. Vučić posetio je Kubu 13-15. decembra 2017. godine, tadašnji prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova I. Dačić marta 2017. godine, a tadašnja predsednica Parlamenta R. Srbije M. Gojković u septembru 2015. godine.
Bilateralne političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova R. Srbije i R. Kube održane su u decembru 2021. godine u Havani. Delegaciju R. Srbije je predvodio državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova N. Starović, a kubansku zamenica ministra spoljnih poslova A. Rodriges Kameho.
Predsednik Narodne skupštine Kube E. Laso posetio je Republiku Srbiju juna 2016. godine.

 

Ekonomski odnosi

U 2020. godini registrovan je izvoz u vrednosti od 5 hiljada evra i uvoz u vrednosti od 579 hiljada evra. U 2019. godini ostvaren je izvoz od 301 hiljadu evra i uvoz od 1,3 miliona evra.

 

Ugovorno stanje

  • Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kube u oblasti lekova i medicinskih sredstava, potpisan decembra 2017. godine
  • Sporazum između Vlade SFRJ i Revolucionarne Vlade Republike Kube o ukidanju viza, potpisan 6.10.1965. godine (Dodatak Službenog lista br.9/1966)
  • Memorandum o razumevanju o razvoju kapaciteta i tehničkoj saradnji između Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede Republike Kube, potpisan 2.10.2008. godine
  • Sporazum o programu saradnje između Ministarstva prosvete Republike Srbije i Ministarstva visokog obrazovanja Republike Kube, potpisan 10.2.2010. godine.
  • Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstva turizma Republike Kube potpisan je u decembru 2021. godine u Havani.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Havani: http://havana.mfa.gov.rs/cir/

Ambasada Republike Kube u Beogradu: http://misiones.minrex.gob.cu/es/serbia

Odeljenje za Severnu i Južnu Ameriku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije: Tel: +381113068762, E-pošta: oam@mfa.rs