Zvaničan naziv
REPUBLIKA FRANCUSKA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Pariz
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1839. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi R. Srbije i R. Francuske su tradicionalno i istorijski bliski i prijateljski i beleže stalni napredak. Karakteriše ih jačanje i konstantno unapređenje saradnje na svim poljima, kao i redovan politički dijalog. Kao strateški partneri (Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji, potpisan 8. 4. 2011. g.) dve zemlje su u proteklom periodu dodatno produbile saradnju u nizu oblasti.

Politički dijalog je veoma intenzivan. Predsednik R. Srbije A. Vučić boravio je u radnoj poseti Francuskoj 1. februara 2021. godine i tom prilikom se susreo sa predsednikom R. Francuske E. Makronom. Predsednik R. Srbije A. Vučić je 9. i 10. 7. 2020. g. posetio R. Francusku i sastao se sa predsednikom R. Francuske Emanuelom Makronom. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković boravio je u zvaničnoj poseti Republici Francuskoj 16. i 17. decembra 2021. godine.

Državna poseta predsednika R. Francuske E. Makrona Srbiji, realizovana jula 2019. g, posle 18 godina od poslednje posete jednog francuskog predsednika Srbiji, bila je od istorijskog značaja i dala je veliki doprinos intenziviranju i unapređenju svih segmenata bilateralne saradnje. Potpisano je 25 sporazuma u oblastima kulture, prosvete, javne uprave, energetike, sporta, bezbednosti i namenske industrije, a usvojena je i Zajednička izjava dva predsednika. Predsednik Vlade A. Brnabić je posetila Pariz od 18. do 20. 6. 2019. g.

Tokom 2019. g. u Srbiji i u Francuskoj je mnogobrojnim manifestacijama obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Francuskom.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja sa R. Francuskom se ocenjuje dobrom, ali se smatra da je ispod realnih mogućnosti. Uglavnom se bazira na robnoj razmeni, koju karakteriše stalni rast izvoza i uvoza, sa i dalje prisutnim deficitom na našoj strani.
Vrednost ukupne  robne razmene u 2021. g. iznosila je 1,35 mlrd evra, od čega je izvoz bio 607,04 mil. evra, a uvoz 747,51 mil. evra. Deficit zabeležen na našoj strani iznosio je 140,47 mil. evra. U 2020. godini ostvarena je ukupna razmena u visini od 1,1 mlrd EUR, od čega je izvoz iznosio 468,4 mln EUR, a uvoz 638,8 mln EUR.
U Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju preko 12 hiljada radnika od čega više od polovine u sektoru industrije kao što su: Michelin, Lafarge, Hutchinson, Lactalis, Le Belier, Tarkett, a oko 45% u tercijarnom sektoru usluga kao što su: Agricole Group, Axa, Veolia Transport, Atos.
Francuska kompanija Vinci Aéroports dobila je tender za koncesiju aerodroma Nikola Tesla - održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera aerodroma na 25 godina.
Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Francuske i Grad Beograd su 6. 11. 2014. g. potpisali Memorandum o razumevanju o gradnji metroa.

 

Ugovorno stanje

Do sada su između R. Srbije i R. Francuske potpisana ukupno 83 ugovora. Po značaju se izdvajaju:

Opšta konvencija o socijalnom osiguranju između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Republike Francuske,

Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u oblasti poreza na dohodak između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Francuske,

Konvencija između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Francuske o zaštiti investicija,

Sporazum između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Francuske o sukcesiji bilateralnih ugovora zaključenih između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Francuske,

Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske sa političkim deklaracijama dva predsednika.

 

Kontakti

Ambasade Republike Srbije u Parizu: http://paris.mfa.gov.rs/lat/

Ambasada Republike Francuske u Beogradu: https://rs.ambafrance.org/

Kontakt u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 306 8326, 306 8274, E-pošta: oev@mfa.rs