Gransenjer srpske diplomatije

15. feb 2021.
Dr Milenko Vesnić
gransenjer srpske diplomatije, Radoslav Vesnić mlađi

"Milenko Vesnić, srpski kraljevski poslanik u Parizu između 1903. i 1920. godine, bio je istaknuti diplomata, državnik, naučnik i javni radnik u vremenu u kome se Srbija od zaostale balkanske kneževine brzo pretvarala u modernu evropsku državu, učvrstila svoj položaj na Balkanu i u Evropi i, uprkos velikim gubicima, izišla kao pobednik iz tri uzastopna rata da bi 1918. godine aktivno sudelovala u stvaranju prve jugoslovenske države... Bilo je to zlatno doba srpske diplomatije u kome se Milenko Vesnić našao na čelu za Srbiju tada verovatno najznačajnije diplomatske misije i učestovao u istorijskim događajima kojima je dao snažan lični pečat, što ga svrstava među vodeće ličnosti u srpskoj i jugoslovenskoj diplomatskoj istoriji."
Ambasador dr Predrag Simić

"Delo Radoslava Vesnića mlađeg je prva iscrpna i naučno utemeljena biografija dr Milenka Vesnića, vrsnog pravnika, političara i iznad svega sjajnog diplomate. Nastalo kao plod dugogodišnjeg istraživanja, ovo obimno delo zasniva se na ogromnoj arhivskoj građi i sekundarnoj literaturi, što je sve omogućilo autoru da sveobuhvatno predstavi i analizira celo jedno veoma važno razdoblje u istoriji Srbije. Autor pruža odličan i utemeljen uvid u stvaranje srpske i, kasnije, jugoslovenske diplomatije, njene glavne preokupacije u prvim decenijama dvadesetog veka, otkriva mnoge nepoznanice iz političkog i diplomatskog života toga vremena."
Prof. dr Zoran Stanojević

"Delo predstavlja monografiju istorijskog karaktera sa slobodnijim tumačenjem činjenica, socijalne sredine i vremena u kojem je živeo i delao Milenko Vesnić. Jezik i stil pisca su laki, čitljivi i dopadljivi. Rukopis zaslužuje da bude objavljen kako zbog samog značaja jednog danas već zaboravljenog srpskog diplomate i političara, tako i zbog bogatstva malo poznatih činjenica i zbog njihove literarne i istorijske interpretacije."
Prof. dr Vasilije Krestić